EU. Europeisk polis i sju länder slog på tisdagen till i en samordnad aktion mot så kallat ”näthat”. Räderna ingår i ett årligt koordinerat tillslag som leds av Europol.

Genrebild. Foto: Pixabay (Public Domain).

I en samordnad attack på yttrandefriheten slog polis i sju europeiska länder på tisdagen till i en gemensam aktion mot ”näthat” och ”våldsuppmaningar”, uppger Europol – formellt den ”Europeiska unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning”.

I Tyskland sökte polis igenom 83 lägenheter och andra byggnader för att säkra bevis så som smarttelefoner och bärbara datorer. 96 personer utreds nu, misstänkta för att ha postat ”hatfulla inlägg” på internet, skriver Reuters.

Enligt åklagare i den tyska regionen Rheinland Palatinate misstänks en person för att ha skrivit ”antisemitiska kommentarer” medan en annan person ska ha förolämpat en kvinnlig politiker online.

Räderna är en del av ett årligt koordinerat tillslag, som initierats av tyska åklagare och som leds av Europol. För första gången var i år Italien, Frankrike, Grekland, Norge, Storbritannien och Tjeckien med.

Enligt en talesman för Europol så var tisdagens koordinerade tillslag riktat mot ”hat”, ”hets mot folkgrupp”, ”rasism” och ”våldsuppmaningar” på nätet.

Tyskland har en omfattande repression med lagar som är bland de strängaste i världen när det gäller förtal, uppmaning till brott, tankebrott och ”hat mot minoriteter”. Där kan man kan få fängelsestraff för felaktiga åsikter så som ”förintelseförnekelse”, vilket innebär att man förbehåller sig rätten att slippa tro på narrativet om att Tyskland under andra världskriget ska ha genomfört ett organiserat gasmord på sex miljoner individer.


  • Publicerad:
    2020-11-05 19:15