DEMONSTRATION. En norsk yttrandefrihetsexpert menar att polisens förbud mot Motståndsrörelsens demonstration i Fredrikstad är problematiskt. ”Principiellt är det ohållbart”, menar experten.

Det är den norska juristen Anine Kierulf, från Norges nationella institut för mänskliga rättigheter, som till Filter Nyheter uttalar sig om polisens förbud mot demonstrationen i Fredrikstad.

Det är framförallt motiveringen som Kierulf reagerar på. Detta då det inte är Motståndsrörelsen som polisen oroar sig för, utan snarare aggressiva och våldsamma motdemonstranter.

— Vi har inte många exempel på något motsvarande i norsk rättspraxis. Men i USA kallas detta för ”heckler’s veto”, med andra ord översittaren eller pöbelns veto. Detta med tanke på att meningsmotståndarna formerar sig på ett sätt som ödelägger debatten. Det blir motståndarna som får bestämma vad som får sägas och inte sägas. Detta är ett stort problem. Principiellt är det ohållbart: Någon hotar dig med våld, så du tvingas hålla käften, förklarar Kierulf till Filter Nyheter.

På Fråga om vad polisen borde göra för att lösa situationen, menar hon att de helt enkelt borde avsätta fler polismän på gatorna för att upprätthålla säkerheten för demonstrationsdeltagarna.

Ursprungligen publicerat på Frihetskamp.

Källa:
Politiet stopper nazistmarsj i Fredrikstad


  • Publicerad:
    2017-06-18 09:00