BEMÖTANDE. Nordfront bemöter här David Baas artikel om Motståndsrörelsen som publicerades tidigare idag.

David-Baas-111-460x222

Expressen, en del av den judiska Bonnier-koncernen, publicerade under måndagsmorgonen en längre hetsartikel om Motståndsrörelsen. I motsats till afrikanska gruppvåldtäktsmän, vars identitet Expressen hemlighåller, blir politiskt inkorrekta personer uthängda med både namn och bild. Artikeln är skriven av journalisten David Baas, som uppenbarligen inte har skaffat sig ett samvete och tagit tjänstledigt efter att en av hetskampanjerna mot invandringskritiker som han låg bakom krävde sitt första liv förra veckan.

Den här gången är det alltså Motståndsrörelsen som ska svartmålas och hänga ut. I en artikel som på löpsedeln har rubriken ”Ledarna i den svenska nazistligan” blir sju personer från Nordiska motståndsrörelsen uthängda med fullständigt namn, ålder, bild samt vilken kommun de bor i. De flesta som lyfts fram är dock redan offentliga personer inom Motståndsrörelsen – som Klas Lund, Haakon Forwald, Emil Hagberg, Fredrik Vejdeland och Pär Öberg – men även vanliga medlemmar hängs ut.

Expressen-skjermdump

Skärmdump från Expressen.

Expressen skriver i artikeln att tidningen har ”kartlagt hur våldet och hatet har fortsatt från nazistiska Svenska motståndsrörelsen efter attacken mot den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp”. Sanningen är dock att tidningen kokar soppa på en spik. Följande är vad tidningens granskning lyfter fram:

 • Två rättegångar som har med Kärrtorp att göra.
 • Två domar efter en konfrontation som inträffade i Umeå innan Kärrtorp.
 • En rättegång angående ett mordförsök som ägde rum innan Kärrtorp. De misstänkta aktivisterna friades av tingsrätten.
 • Ett fall innan Kärrtorp där en aktiv och våldsbejakande syndikalist blev oskadliggjord efter att han gått till angrepp mot en av Motståndsrörelsens kameramän.
 • Ett föredrag av Klas Lund.
 • Faktumet att Pär Öberg blev folkvald kommunpolitiker i Ludvika.
 • En dom mot Fredrik Vejdeland för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp”.
 • Motståndsrörelsens aktioner i Stockholm under valdagen (inget våld förekom under aktionerna).
 • Motståndsrörelsens aktioner i anknytning till ”Förintelsens” minnesdag (inget våld förekom under aktionerna).
 • Norska polisens tillslag mot Norska motståndsrörelsen där polisen endast hittade något enstaka illegalt vapen.
 • En konfrontation med ökända vänsterextremister som försökte störa en fredlig flygbladsutdelning.

Expressen målar alltså upp bilden av att det politiska våldet efter Kärrtorp varit omfattande. I verkligheten inträffade fyra av våldsamheterna tidningen lyfter fram innan Kärrtorp och i ett av fallen friades de misstänkta! Det enda exemplet på våld efter Kärrtorp som tidningen nämner är konfrontationen i Stockholm – en konfrontation där Motståndsrörelsen fredade sig från vänsterextrema mötesstörare. Hade inte Expressen och andra svenskfientliga medier år efter år hetsat mot nationella så hade konfrontationer som denna aldrig uppstått. Men i det nuvarande politiska klimatet i Sverige tror vissa att de har rätt att ”ingripa” mot ”nazisterna”, som Expressen nyligen uttryckte sig i en annan hetsartikel.

Förutom att koka soppa på spik använder Expressen suggestiv skräckfilmsmusik i det filmade inslaget som är inbäddat i artikeln för att verkligen betona att personerna som presenteras i filmen är hemska och onda.


 • Publicerad:
  2015-02-09 20:15