GLOBAL TERRORISM. En tidigare Säpochef värnar om ”svenska” IS-terrorister. De måste som FN kräver föras till ”hemlandet” – även till priset av terrordåd här. Farliga individer ska ”avradikaliseras”.

De här ”svenskarna” måste föras ”hem till Sverige”, anser fd Säpochefen Malena Rembe. Fotomontage: Twitter.

Säpos förra chefsanalytiker Malena Rembe kräver att Sverige ”tar hem alla IS-svenskar från Syrien. Regeringens erbjudande att kvinnorna ska få skicka hem sina barn är inte tillräckligt menar hon. Alla – inklusive manliga krigare – ska få komma till Sverige.

Kravet är inte nytt. Till exempel ställdes det av Carl Bildt och Pierre Schori för cirka ett och ett halvt år sedan.

Rembe är djupt bekymrad över säkerhetsläget för IS-krigarna och hon beskriver målande alla faror som lurar i området, i synnerhet i det kurdiska fånglägret al-Hawl i norra Syrien. Rembes djupa engagemang för IS-terrorister har fört henne på besök till bland annat detta läger.

— Al-Hawl är en extremt farlig plats. Det finns gott om skjutvapen och knivar. Folk dränks. Folk blir kvävda med plastpåsar, berättar hon i intervjun för Sydsvenskan.

Hon jämför sedan med lägret Camp Roj som hon besökte i samma veva. Hit har flesta av de svenska kvinnorna och barnen flyttats och här är förhållandena något bättre, förklarar hon.

Kvinnorna avböjde att få sina barn skickade till Sverige
Här sammanträffade Malena Rembe med fyra ”svenska IS-kvinnor” som hon samtalade med. De uppgav att de fått erbjudande från UD att lämna ifrån sig sina barn så att dessa kunde sändas hem till Sverige.

— De hade alla avböjt, berättar hon.

Men Rembe uppmanar alltså nu regeringen att sörja för hemtransport för samtliga IS-terrorister med svenskt medborgarskap, oavsett ålder och kön.

Den svenska regeringen antog redan 2012 en officiell linje enligt vilken Sverige inte har något intresse av att bistå vuxna personer som på eget bevåg anslutit sig till terrorsekten IS.

”IS-svenskar” bör dömas på plats – i kurdiska eller irakiska domstolar. Det här är en hållning som regeringen – åtminstone i ord – stått fast vid sedan dess.

Inrikesminister Mikael Damberg skrev för kort tid sedan i Sydsvenskan om IS:

— Det här är vår tids värsta terrorister.

Rembes aktuella uttalande om hemskickande av samtliga ”svenska” IS-terrorister följer tätt efter den skarpa kritik som globalistorganisationen FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter Fionnuala Ní Aoláin riktat mot svenska regeringen för att man inte redan har fört samtliga IS-terrorister med svenskt medborgarskap ”hem till Sverige”.

Rapportören anklagar Sverige för att ”slinka undan sitt ansvar”.

”Risk för terrordåd i Sverige inget argument – bara att avradikalisera de farliga”
Rembe betonar att risken för att IS-terrorister med svenskt medborgarskap kan begå terrordåd i Sverige inte kan tillåtas hindra att de förs hit. Hon resonerar:

— Och det finns så klart risker. Om Sverige tar hem en IS-jihadist som sen dyker upp i ett terrordåd så vore det ju väldigt illa. Det är därför man inte vågar, tror jag.

Tillfrågad om sin inställning till islamistisk terrorism hävdar Rembe att för våldsamma människor generellt gäller att de kan pacificeras under förutsättning att de ”tas hand om under ordnade former”.

När det sedan kommer till islamistiska terrorister heter botemedlet enligt Rembe ”avradikalisering” – ett begrepp som hon undlåter att förklara närmare men som, påpekar hon, kräver finansiering.

Den förra chefsanalytikern håller en bristfällig rättsstat för ansvarig för att misstänkta IS-terrorister riskerar att mördas. Därför uppmanar hon regeringen att ”kasta politisk prestige, sluta oroa sig för att förlora väljare” och istället ”hämta hem samtliga svenskar”.

Rembe hävdar:

— Så länge de sitter i fångläger tillsammans med andra IS-anhängare kan det vara förenat med livsfara att ta avstånd från IS. Man kan mördas.

Mördas kan också svenskar. Och IS-terrorister kan mörda. När det kommer till krigsbrott begångna av ”svenska” IS-krigare så anses mörkertalet vara stort. Bindande bevis saknas vanligen i misstänkta fall och när någon faktiskt kan fällas beror detta ofta på tillfälligheter – ibland i samband med misstankar om andra brott begångna i Sverige.

Två män ”från Göteborg” – Hassan Mandlawi och Amin Sultan – fick 2016 livstids fängelse efter att polisen av en slump vid en knarkrazzia kommit över en video som visar hur de skär halsen av försvarslösa fångar i Aleppo 2013. De två männen har sedan fällts för ett antal våldsbrott begångna i fängelset.

”Kommer de inte hit blir det bara värre”
Rembe riktar sig slutligen till de svenskar som motsätter sig planerna på att föra samtliga IS-terrorister med svenskt medborgarskap till Sverige.

— Och det kommer att sticka i ögonen på folk att man satsar så mycket på de här människorna. Men då måste vi tänka: Gör vi det inte så kan de komma att utgöra ett mycket större hot, säger Rembe.

 


  • Publicerad:
    2021-03-03 11:15