UTRIKES. Falska universitetsexamina säljs av kriminella nätverk i Syrien. I ett antal fall har sådana använts i Sverige.

I Syrien säljer kriminella nätverk falska examensbevis från universitetsutbildningar i landet. För summor på allt mellan några hundra till tusen dollar kan man alltså få ett falskt intyg på att man genomgått en utbildning, som exempelvis jurist, läkare eller sjuksköterska.

De som säljer intygen menar att svenska myndigheter är dåliga på att undersöka äktheten. Examensbevisen är tydligen inte registrerade som en äkta variant är, men säljarna hävdar att detta ofta inte undersöks. På Universitets- och högskolerådet (UHR) gör man en del utredningar, där man försöker upptäcka fel i examensbevis som skickas in. Hur stor del som upptäcks är oklart.

Ett exempel på en person som försökt skaffa sig en falsk examen, men som misslyckades, är en Södertäljebo från Syrien som skickat in ett examensbevis till UHR. En handläggare fattade misstankar då den utbildning hon påstod sig ha läst, en lärarutbildning, inte ens lanserats när hon ska ha tagit sin examen.

Kvinnan uppger sig ha betalat 4000 kronor för ”beviset”, vilket lönade sig – även fast hon dömdes arbetar hon idag på en skola i en arbetsledande roll. Hon fick jobbet innan hon dömdes, på falska meriter. Frågan är om hon hade kunnat komma undan om hon anlitat skickligare förfalskare, som inte klantat sig med årtalet.


  • Publicerad:
    2021-04-27 23:55