Brist på vårdplatser leder till dödsfall
2024-10-29 19:10
FRÄMLINGSINVASIONEN. De numera hemlösa rasfrämlingarna vill resa längre norrut i Europa. Lokala tjänstemän på Lesbos kräver av regeringen att göra sig av med invadörerna. 150 forskare i Sverige kräver att ”flyktingarna” ska få komma hit.
Den 8 september brann ”flyktinglägret” Moria på den grekiska ön Lesbos.
Asylaktivister och vänsteraktivister har anklagat högerextermister och ”nynazister” för att ha startat branden för att försöka göra sig av med rasfrämlingarna.
Många invandringskritiker har istället gissat att det i vanlig ordning var ”flyktingarna” själva som startat mordbranden. Detta visar sig nu ha varit fallet.
Polis på Lesbos arresterade på tisdagen fem rasfrämlingar som misstänks för att ha startat branden som förstörde Europas största rasfrämlingsläger för ”flyktingar”, rapporterar nyhetsbyrån AP och RTL Today i Luxemburg.
— Fem unga personer med främmande nationalitet har arresterats, och en sjätte har identifierats och eftersöks nu, säger medborgarskyddsministern Michalis Chrysohoidis. Vilka nationaliteter mordbrännarna har meddelas inte.
Den sjätte misstänkte personen antas ha flytt ön, tillade Chrysohoidis.
Ungefär 12 000 rasfrämlingar som bodde i lägret har sovit så gott de har kunnat i ”övergivna” byggnader, vid vägkanter och på hustak, sedan mordbrännarna brände ned lägret.
Den grekiska Regeringen har skyndsamt byggt ett tältläger några kilometer från Moria som kan inhysa cirka 3 000 rasfrämlingar, men man har bara lyckats övertala ungefär 800 personer att placera sig i tältlägret. Många rasfrämlingarna är rädda att de inte ska släppas ut från tältlägret igen. De vill vidare norrut i Europa.
Lokala tjänstemän har motsatt sig lägerprojektet och har krävt av regeringen att de ska göra sig av med alla ”asylsökare” som befinner sig på ön.
Lokalbefolkningen har drabbats hårt av de kriminella och hänsynslösa ”flyktingarna” som på olika sätt skövlar det mesta som kommer i deras väg, tar sig in i hus och plockar åt sig vad de vill ha, fällt tusentals olivträd på ön, skapar svårigheter i trafiken, använder de kristnas kyrkor som toaletter, och skräpar ner varhelst de befinner sig.
EU-kommissionären Ylva Johansson (S) vill i samklang med EU och FN ta bort de enskilda staternas självbestämmanderätt för invandringens former och omfattning.
Riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S) vill underlätta asylsökningsprocessen för invadörerna genom att de ska kunna söka asyl direkt på internet, varsomhelst ifrån.
Professorn i ”välfärdsrätt” Anna Lundberg vid Linköpings universitet, säger att Sverige inte behöver vänta på att EU-kommissionen ger oss tillåtelse att ta hit flyktingarna på Lesbos. Det går att ”hantera” regelverket så att de snabbt kan få komma hit till vår välfärd, menar Lundberg.
Lundberg har uttryckt att hon tycker att det är ”svårt att förstå” varför Sverige inte skulle ”bidra” med att till Sverige ta in människor från lägret.
Uppdatering klockan 11:10
Idag rapporterar Sveriges Radio att 150 forskare i ett öppet brev till regeringen kräver att Sverige ska hjälpa till att ”evakuera” rasfrämlingarna och ta emot asylansökningar från de flyktingar och migranter som befinner sig vid det nedbrunna lägret.
Initiativtagare är docenten i freds- och utvecklingsstudier Anja Franck på Göteborgs universitet.
— Det vi vill är att Sverige ska vara med och ta sitt ansvar i den akuta situationen på Lesbos. Tiotusentals människor sover på gatan och har varit med om en väldigt traumatiska upplevelser efter branden. Sverige bör också verka för att man överger ”hotspot”-approachen som i kombination med EU:s övriga regelverk har skapat en situation som är helt ohållbar, säger hon.
De 150 forskarna kritiserar EU-politiken med så kallade ”hotspots”, där EU under lång tid samlar flyktingar i läger vid EU:s gränser och det kan ta lång tid att få sin asylansökan prövad.
Anja Franck anser att migrationsminister Morgan Johansson (S) inte gör tillräckligt för att hjälpa ”flyktingarna”.
— Det handlar inte om att Morgan Johansson ska gå in och peka om vilka som ska få asyl, utan om att evakuera människor till säkra ställen. Där ska de få en rättssäker och under humanitärt värdiga villkor, prövning av sin sak. Det är obegripligt att många andra EU-länder säger sig kunna göra detta och det är inte värdigt svenskt politiskt ledarskap att just vi har rollen i EU där vi säger att vi absolut inte kan evakuera människor som just varit med om en mycket traumatisk upplevelse, säger Anja Franck till Sveriges Radio.