INRIKES. Feministiska ”Jämställd festival” anser att könsfördelningen på sommarens festivaler är alldeles för ”ojämställd”. Två festivalarrangörer svarar då att de inte lägger någon vikt vid artisternas kön, utan att de istället utgår från besökarnas önskemål när de bokar in akter.

Det feministiska initiativet ”Jämställd festival” har i sin senaste rapport kommit fram till att könsfördelningen gällande artisterna på sommarens festivaler ska vara alldeles för ”ojämställd”. SkD har därför intervjuat arrangörerna till två av sommarens kritiserade festivaler, Sommarrock Svedala som är mellan den 13-15 juli samt Helgeåfestivalen i Kislinge som är mellan den 3 och 5 augusti.

Markus Lindberg, som är festivalgeneral för Sommarrock Svedala, säger att könsfördelningen finns med i tanken när de bokar artister, men att deras slutgiltiga beslut inte påverkas av artistens kön. Vidare säger han även att de utgår från besökarnas önskemål och att de inte bokar en akt bara för att det är en kvinna.

Helgeåfestivalens arrangör Andreas Martinsson säger likaså att de bokar in akter efter besökarnas önskemål och inte på grund av vilket kön de har.

— Helt ärligt så bokar vi band efter vad vi tror drar folk. Vi har definitivt en majoritet av män på vår festival. I vår genre tror jag det är mansdominerat, men det är inget jag har undersökt, säger Martinsson och fortsätter:

— Vi lägger inte så stor vikt vid kön, men ett band med bara kvinnor är så klart ett plus.

Han är även öppen med att det är en ekonomisk fråga samt att deras fokus ligger på att festivalbesökarna ska få valuta för sina pengar.

— Vårt största ansvar som festival är att se till att vi kan betala räkningar och tillgodose de som köpt biljett.

Källa:
”Vi lägger inte så stor vikt vid kön”


  • Publicerad:
    2017-07-09 16:30