FILIPPINERNA. Kritik riktas mot Filippinernas president efter hans tal i fredags förra veckan. Det är flera organisationer som kritiserar hans anti-droger kampanj och hans jämförelser av ”förintelsen” och hans krig mot narkotikasäljare och missbrukare. Judiska Världskongressen lyckades tvinga president Duterte till att flera gånger be om ursäkt och även besöka en synagoga.

Presidenten i Filippinerna, Rodrigo Duterte, bad i söndags om ursäkt till den internationella judenheten efter hans jämförelser mellan krig mot droger och ”morden på judar” i den så kallade Förintelsen. I tisdags var han även på ett besök i en synagoga och upprepade sin ursäkt och menade att hans vistelse där endast var en gest till det judiska världssamfundet.

Han fortsatte att gå på mot sina kritiker bestående av förespråkare av mänskliga rättigheter som uttryckt oro och kritik över hans tillslag mot narkotikahandlare och brukare. I hans krig mot drogerna beräknas mer än 3000 personer ha dött.

Duterte, som valdes till president tidigare i år, fortsatte sina ursäkter till den internationella judenheten i ett tal i staden Bacolod. Där menade han att han aldrig hade någon avsikt ”att förminska minnet av de 6 miljoner judar som mördades av tyskarna” och sade efteråt att han ”ber verkligen om ursäkt till det judiska samfundet”. Det hela grundar sig på ett tal i hans anti-drog kampanjerande där han liknande hans krig mot droger med Adolf Hitler och ”förintelsen”. I talet menade han att han gladeligen skulle slakta 3 miljoner narkotikamissbrukare i Filippinerna.

— Hitler massakrerade 3 miljoner judar… det finns 3 miljoner missbrukare, jag skulle gladeligen slakta dem, sa han.

Presidenten för den Judiska Världskongressen, Ronald Lauder, sa i fredags att Dutertes jämförelser var ”upprörande” och krävde att han skulle be om ursäkt. Det amerikanska utrikesdepartementet, som är ute efter att upprätthålla sin långvariga allians med Filippinerna, kallade kommentarerna ”oroande”.

Phil Robertson, biträdande Asienchef för Human Rights Watch, undrade varför någon skulle vilja jämföra sig med ”en av de största massmördarna i mänsklighetens historia.” Human Rights Watch fortsatte sina påtryckningar med förtäckta hot och Robertson sa att i dagens sammanhang skulle Hitler anklagas för brott mot mänskligheten.

— Är det vad Duterte vill? Vill han ska skickas till Internationella brottmålsdomstolen? Eftersom han arbetar sin väg dit, säger Robertson.

Duterte har bett om en förlängning av hans anti-drog kampanj då han underskattat problemens omfattning i landet. Hans anhängare och många filippiner är förbannade på den utbredda brottsligheten i landet och har välkomnat hans hårda strategi men ett växande antal kritiker inklusive FN-tjänstemän, EU och USA har uttryckt oro över de omfattande mord och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Som ett svar till världen sade Duterte att ”målet är alla brottslingar” och att ”få bort dem skulle avsluta narkotikaproblemen i mitt land och spara nästa generation från undergång!”

Han gav även en varning till USA som kritiserat hans anti-drog kampanj:

— Bättre att ni tänker två gånger nu, annars kanske jag ber er att lämna Filippinerna helt och hållet.

Trots att det finns ett konstitutionellt förbud mot utländska styrkor i Filippinerna har amerikanska trupper genomfört flera stridsövningar med fillipinska soldater varje år sedan ett avtal slöts 1999.

Källa:
Philippine president apologizes to Jews over Holocaust remark


  • Publicerad:
    2016-10-06 11:55