UTRIKES. Under en utläggning om de filippinska myndigheternas drogkrig mot knarklangare sade landets president Duterte att han inte bryr sig om ifall regeringssidan bryter mot mänskliga rättigheter. ”Förstör du mitt land dödar jag dig”, var presidentens budskap.

duerte

Filippinernas president Rodrigo Duterte har återigen hamnat i det massmediala rampljuset. Denna gång efter att ha sagt att han ”skiter i mänskliga rättigheter”. Bakgrunden till detta uttalande är det pågående krig som de filippinska myndigheterna bedriver mot knarklangare i landet och som hittills skördat över 3 800 dödsoffer.

Duterte, som gick till val med att bekämpa knarkmaffian, har tidigare erkänt att han som borgmästare i staden Davao låg bakom de dödspatruller som bland annat avrättade langare. Han menar att den radikala kampen mot drogmissbruket och langare handlar om att skydda kommande generationer.

— Förstör du mitt land dödar jag dig. Och det är helt befogat. Om du fördärvar våra unga barn dödar jag dig, sa presidenten bland annat.

Som svar på kritik från ”mänskliga rättigheter-snubbar” sa Duterte att han inte bryr sig om dem.

— Jag har en plikt att skydda generationen. Huruvida det involverar mänskliga rättigheter skiter jag i.

Detta är som sagt inte första gången som Duterte hamnat i blåsväder. Tidigare har han bland annat kallat USA:s president Barack Obama för en ”son of a bitch” som borde ”dra åt helvete”. Han har dessutom kritiserat USA:s inblandning i Filippinernas interna angelägenheter och i stället orienterat sig mer mot Kina.

Källor:
‘I don’t give a sh*t about human rights’ – President Duterte on Philippines drugs war
‘Only China can help Philippines’: Duterte turns to Beijing as rift with US widens


  • Publicerad:
    2016-10-19 21:35