UTRIKES. Filippinernas president Rodrigo Duterte har enligt uppgifter från AFP uttalat att undantagstillstånd fortsatt kommer råda i Mindanao tills dess att säkerheten är återställd.

Efter att ha infört undantagstillstånd på den Filippinska ön Mindanao har presidenten Rodrigo Duterte fått kritik av parlamentsledamöter som ifrågasätter beslutets legitimitet. Anledningen till att undantagstillstånd införts är de strider som just nu äger rum i staden Marawi mellan regeringsstyrkor och islamister.

Enligt AFP höll Duterte under lördagen ett tal inför regeringssoldater där han lovade att undantagstillstånd fortsatt kommer att råda tills dess att säkerheten är återställd.

— Tills dess att polisen och militären säger att Filippinerna är tryggt kommer undantagstillståndet fortsätta gälla. Jag kommer inte lyssna på någon annan. Högsta domstolen och parlamentet är inte här, sa Duterte till soldaterna enligt AFP.

Striderna om staden Marawi har pågått i sju dagar och striderna har hittills resulterat i hundra dödsoffer. Enligt brigadgeneral Restituto Padilla har 61 islamister, 11 soldater och fyra poliser dödats i striderna men även cirka 20 civila offer har rapporterats.

Källa:
‘I will not listen to others’: Duterte on concerns over martial law


  • Publicerad:
    2017-05-29 07:00