UTRIKES. Filippinernas president har retat gallfeber på oppositionen i landet efter att han krävt mer makt åt folket.

Filippinernas president Rodrigo Duterte har åter igen hamnat i medialt blåsväder med sina uttalanden som olikt vanligt politiskt prat går rakt på sak. Denna gång gäller det Dutertes förslag om att ändra landets grundlag på så sätt, att landet mer skulle likna en federation.

Förslaget bygger på att öka individuella regioners makt istället för det nuvarande systemet där makten är centraliserad i landets huvudstad Manilla. Viljan att ändra landet till en federation har vuxit i styrka på Filippinerna under 2000-talet.

Att Duterte pressat hårt för en ändring av grundlagen har fått oppositionen att kalla hans ledarskapsstil för diktatorisk – kritik som han valde att omfamna istället för att debattera under ett möte med före detta kommunistiska rebeller.

— Om ni kallar mig för diktator. Ja, jag är en diktator. Det är min stil. Om jag inte beter mig som en diktator så händer det ju för fan inget i det här landet, sade Duterte och fortsatte:

— Så ja det stämmer. Agerar jag inte som en diktator så händer inget i det här landet. Jag är tvungen att agera som en diktator. Sedan så har ni ju valt att rösta in mig som president, varför stödjer ni då inte mig, då allt det jag gör, gör jag för er?

Trots oppositionens anklagelser om att Duterte är en diktator och att han själv valt att omfamna anklagelserna, så har han vid ett flertal tillfällen sagt att han inte har några som helst ambitioner att sitta som landets president längre än han har rätt till. Nyligen gav han landets armé order om att skjuta honom ifall han skulle försöka sig på att hålla fast vid makten.

Källor:
Duterte: ‘If I don’t act like a dictator the Philippines won’t progress’
Duterte admits being a dictator
Federalism in the Philippines


  • Publicerad:
    2018-02-09 17:20