UTRIKES. FN:s nye generalsekreterare kritiseras av homolobbyn och feminister. Detta på grund av att han under sin tid som premiärminister i Portugal har motarbetat liberalare abortlagar i landet samt att han uttalat att homosexualitet är en störning.

United Nations High Commissioner for Refugees, UNHCR, Portuguese Antonio Manuel de Oliveira Guterres

Den internationella homolobbyn och feministgrupper runt om i världen uttrycker kritik och besvikelse efter valet av ny generalsekreterare i FN. António Gutteres anklagas för att vara ”homofob” och för att ha motarbetat liberalare abortlagar under sin tid som premiärminister i Portugal. Gutteres ska ha gjort ett uttalande om att ”homosexualitet är att betrakta som en störning”.

Margot Walsström väljer dock att försvara Gutteres med hänvisning till hans arbete som flyktingkommissarie.

— Jag har sett de här uppgifterna och jag tycker att det bara är han själv som kan svara på om han fortfarande står fast vid några av de här ställningstagandena eller uttalandena. Jag har ju sett honom in action när det gäller att arbeta med den svåra flyktingfrågan, säger Wallström.

Under Gutteres politiska karriär i Portugal har han arbetat aktivt för att det inte skulle komma till stånd en liberalare abortlagstiftning i landet utan att abort enbart ska vara tillåtet om kvinnan utsatts för våldtäkt eller i de fall kvinnans liv kan antas vara i fara.

Gällande både abortfrågan och den nye generalsekreterarens tidigare uttalanden om homosexualitet som en störning, antyder Wallström att han idag ska ha ändrat uppfattning om det hela. Hon menar att Gutteres i och med sin avsikt att ”stå på de sårbaras sida” också tar ställning mot sina tidigare åsikter.

— Jag tycker dessutom att hans ”mission statement”, alltså hans avsikter med det här uppdraget, var väldigt fint formulerat, för han sa att han ska stå på de sårbaras sida. Gör man det måste det också innebära att man står upp för rättigheterna hos de som drabbas av våld, diskriminering och hot, som till exempel HBTQ-personer, säger Wallström.

Källa:
Wallström försvarar valet av ny FN-generalsekreterare – trots homofobrykten


  • Publicerad:
    2016-10-16 11:20