INRIKES. Den statliga tillsynsmyndigheten erkänner nu att man har plockat bort känslig information för att undgå granskning.

Finansinspektionen erkänner att man har plockat bort känslig information om starka motsättningar på myndighetens penningtvättavdelning.

Tidningen Svenska dagbladet begärde ut interna dokument om konflikterna på myndigheten i en granskning av myndighetens verksamhet, men fick mindre information än vad de enligt lagen har rätt till.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, reagerar kraftigt på uppgifterna.

— Jag har aldrig hört talas om något liknande. Det här är manipulering av dokument. Jösses, det trodde man inte en myndighet skulle hålla på med, säger Olle Lundin och fortsätter:

— Jag skulle säga att det är brottsligt. Man suddar i dokument innan man lämnar ut det till media. Det bryter mot grundlagen och är tjänstefel, enligt 20:e kapitlet 1:a paragrafen i brottsbalken.

I en serie artiklar har tidningen avslöjat att myndighetens penningtvättutredare har riktat stark kritik mot SEB och Swedbank samt fyra sparbanker, men att Finansinspektionens ledning lät alla banker komma undan med det och slippa straffsanktioner.

Det var beslutet att fria bankerna som startade den aktuella konflikten på myndigheten, skriver Svenska Dagbladet.

Penningtvättutredarna ville ha sin uppfattning om situationen protokollförd i myndighetens utvärderingsdokument. Det är den kritiken som har raderats ur de dokument SvD begärt ut.

Källa:
FI manipulerade dokument – ”bryter mot grundlagen”


  • Publicerad:
    2018-12-14 18:00