FINLAND. Fyra finländare misstänks för att ha smugglat in stora mängder snus in i landet.

Fyra män i Finland misstänks nu för smuggling efter att ha importerat snus i strid med direktiv från EU.

En grupp om fyra män misstänks för att till Finland ha smugglat in närmare 1 000 kilogram snus som de sedan sålt i Tammerforsregionen. Försäljningen skall enligt tullen ha ägt rum via en Facebooksida. Ärendet väntar nu på att åtal.

”Smugglarna” misstänkts för smugglingsbrott och skatteflykt men även köparna misstänks för köp av illegalt importerade varor.

Snus blev förbjudet att sälja i Finland i samband med att landet blev medlem i EU, som förbjudit försäljningen av snus i hela unionen år 1992. Sverige fick i samband med inträdet in i EU ett undantagstillstånd för fortsatt snusförsäljning på grund av djupgående traditioner av snusande.

Enligt finsk lag är vare sig användning eller import av snus för eget bruk förbjudet. Gränsen för införsel av snus till Finland för eget bruk går vid 1 000 gram per gränsövergång. Importen måste dock ske fysiskt av personen själv och inte via tredje part.

Källor:
Pirkanmaalaisnelikon epäillään salakuljettaneen Suomeen yli 800 kiloa nuuskaa – Tavaraa kaupattiin Facebookissa myös alaikäisille
Resandeinförsel och nätbeställning av tobaksprodukter
Wikipedia


  • Publicerad:
    2017-11-16 15:00