FINLAND. Finlands statsminister Juha Sipilä sade till Yle Nyheter att han är beredd att förbjuda den finska grenen av Nordiska motståndsrörelsen.

juha

Finlands statsminister Juha Sipilä.

Finlands statsminister Juha Sipilä sade i en intervju till Yle Nyheter att han är beredd att förbjuda Motståndsrörelsen. Han menar att man med den nuvarande lagstiftningen kan förbjuda ”rasistiska rörelser”.

I TV-programmet A-talk sade Kari Harju, direktör för Skyddspolisens säkerhetsenhet, att han skulle förbjuda Motståndsrörelsen. Till Yle Nyheter sade sedan Sipilä att möjligheten att förbjuda rörelser som Motståndsrörelsen aldrig tidigare prövats i Finland.

Sipilä uppmanar nu polisen eller åklagaren att föra frågan vidare till rättslig prövning.

— Det lönar sig absolut att testa det här. Samtidigt får vi prövat om det fungerar via rättsliga åtgärder eller ifall det krävs ändringar i lagstiftningen, säger Sipilä.

Tidigare i veckan uttryckte den finska Diskrimineringsombudsmannen (DO) att Motståndsrörelsen ej borde få tillåtelse att demonstrera och att yttrande- och mötesfriheten inte gäller de som vill ”kränka andra människors rättigheter”.

Källa:
Sipilä: Ställ rasistorganisation inför rätta


  • Publicerad:
    2016-12-10 22:50