NORDEN. Efter att invandringen till Finland ökat lavinartat har flera finnar bestämt sig för att patrullera gatorna och skydda folket från mångkulturellt våld.

105th_gardians3

Flera medborgargarden har bildats i Finland med syfte att bekämpa otrygghet på gatorna till följd av invandringen. Flera av medlemmarna uppges ha nationalistiska åsikter. Den finska polisen menar dock att medborgargardena gör större skada än nytta.

— När där finns människor med som redan gjort sig skyldiga till våldsbrott och även sympatiserar med extremhögern eller rasistiska idéer, så vet vi att det inte bidrar till mer trygghet utan snarare ökar det bara motsättningarna mellan människor, säger inspektör Marko Savolainen vid Finlands polisstyrelse.

Polisen ser medborgargardena som en reaktion på att invandringen till landet ökat tiofalt. Det har tidigare anlänt runt tretusen invandrare om året till Finland men under förra året låg siffran på trettiotusen personer.

Svensk media intervjuar
Sveriges radio har intervjuat medlemmarna av den nystartade gatupatrullen 105th Guardians Kadunturva som verkar i staden Seinäjoki i södra Österbotten.

— Vi är polisens ögon ute på stan. Vi försöker inte göra polisens jobb, bara hjälpa dem, säger en av grundarna, den kvinnliga lastbilschauffören Tiia Rajala.

Gruppen beskriver sig själva som ”vanliga oroliga föräldrar” som uppmärksammat en ”farlig, okontrollerad massinvandring”. Under veckan kommer de att delta i en demonstration för att stänga landets gränser. Demonstrationen leds av den islamkritiska PEGIDA-rörelsen.

— Jag är rädd att kulturkrockarna blir så stora mellan finländare och nyanlända och att många av dem inte kommer att anpassa sig och respektera kvinnans ställning i Finland, säger Rajala.

Enligt polisen finns det medborgargarden i tjugo städer över hela landet. Agerandet har väckt debatt över hela Finland och historiker menar att det är en oroande utveckling.

— – Det påminner på ett otrevligt sätt om situationen i Finland före och under ryska revolutionen, då det uppstod olika konkurrerande medborgarpatruller och kårer, säger historikern Henrik Meinander.

Aktivister från Finska motståndsrörelsen har tidigare patrullerat Helsingfors gator efter att en våg av invandrarvåld hade riktats mot finska ungdomar.

”Efter vår aktion har även några välkända parlamentariker börjat tala om behovet av att patrullera gatorna. Finska folket verkar vara trött på politisk korrekthet och kräver nu handfast agerande!”, skrev man då på sin hemsida Vastarinta.

Källa:
Gatupatruller skakar om i Finland


  • Publicerad:
    2016-02-03 17:55