CORONAKRISEN. Enligt en finsk infektionsläkare är det människor som varit på resa till Sverige den senaste månaden som fört med coronasmittan tillbaka till Finland.

Samtliga coronafall som har skett den senaste månaden i den finländska regionen Österbotten kommer ifrån Sverige. Det innefattar även den senast smittade personen, som är det första bekräftade fallet i Österbotten på elva dagar.

Detta säger infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.

— Om man har varit utomlands ska man hålla sig i karantän även om man inte har symtom och om man har symtom ska man testa sig. Sverige börjar vara ett av de svårast drabbade länderna i Europa just nu.

Sahonen konstaterar också att coronaviruset är mer utbrett i Sverige och att den som reser till grannlandet ska räkna med risken att smittas av covid-19.

Samtidigt menar han att det finns en likhet mellan Finland och Sverige, nämligen det att de större städerna har drabbats värre än andra delar av landet.

På Vasa sjukhus förbereder man sig också inför sommaren på att antalet coronasmittade kommer att öka när folk börjar resa inte bara utomlands utan också inom landet.

— Antagligen kommer man att resa ganska mycket inom Finland i sommar, säger Sahonen.

Däremot har inte smittan spridit sig bland personalen på sjukhuset och inte heller på långvårdsenheterna.

Källa:
Senaste veckornas coronafall i Österbotten kommer från Sverige – infektionsläkare: ”De som varit utomlands ska hålla sig i karantän”


  • Publicerad:
    2020-05-26 22:45