FINLAND. Finska tidningar har spridit lögner om att Motståndsrörelsen inte har anmält sin demonstration till myndigheterna. Vastarinta har dock varit i kontakt med polisen och kan dementera lögnerna.

Finsk media för vidare lögner om helgens demonstration i Finland.

Den finska morgontidningen Aamulehti far med osanning då den påstår att Nordiska motståndsrörelsen inte skulle ha anmält lördagens demonstration för yttrandefriheten. I själva verket har Motståndsrörelsen haft kontakt med myndigheterna för att kunna garantera en så lyckad demonstration som möjligt.

Aamulehti intervjuade Inre Finlands polischef Harri Nojonen, som felaktigt påstår: ”Polisen har fått två anmälningar om motdemonstrationer, men Motståndsrörelsen har åtminstone hittills inte anmält att de ska anordna en demonstration på dagen ifråga.”

Redan på måndag publicerade lokaltidningen Tamperelainen en motsvarande ”fake news”-artikel, där det också påstods att endast vänsterextremisterna anmält sina tillställningar till myndigheterna. Efter att Vastarinta läst lokaltidningens artikel, tog de genast kontakt med Inre Finlands polis och frågade vad lögnerna handlar om.

Man fick svar från polisen Tero Knuutinen, som menade att myndigheternas lögner till massmedia berodde på ett avbrott i informationsflödet. Knuutinen bekräftade att Motståndsrörelsens demonstrationsanmälan gjorts och tagits emot. I brevet är han förundrad över tidningarnas skriverier:

”Jag vet inte vem som har berättat för tidningarna  att ni inte skulle ha lämnat in er anmälan, för vi har varit i kontakt med varandra och det har funnits gott om tid. Processen har alltså varit bristfällig.”

Det återstår att se varför Nojonen valt att ljuga om Motståndsrörelsens demonstration till massmedia. Men anmälan om demonstrationen har alltså gjorts och det finns inga oklarheter vad gäller tillställningen.

Källa:
Aamulehti valehtelee Tampereen mielenosoituksesta


  • Publicerad:
    2017-10-19 06:00