MÅNGKULTUREN. Inom en treårsperiod har regeringen tänkt att ödsla flera hundra miljoner kronor på insatser för att invandrarkvinnor ska komma ut i arbete.

Finansminister Magdalena Andersson.

Regeringen har kommit med ett förslag om att spendera 135 miljoner kronor på åtgärder som ska få ut invandrarkvinnor på en svenska arbetsmarknaden under 2018. Enligt förslaget ska man även ödsla 125,5 miljoner under 2019 och 113,5 miljoner under 2020.

— Om vi ska vara ett jämställt land, och det ska vi, då ska alla kvinnor ha möjlighet att leva jämställda liv, säger finansminister Magdalena Andersson.

Enligt regeringens beräkningar befinner sig 30 procent av alla icke-europeiska kvinnor som uppehåller sig i Sverige utanför arbetsmarknaden.

— Att ha ett arbete och egen försörjning är grunden för att kunna bestämma över sitt eget liv och där är det alldeles för många kvinnor i Sverige som inte gjort samma resa som kvinnor i Sverige gjorde på 50-, 60- och 70-talen. Nämligen att kunna ha den ekonomiska självständigheten, säger Andersson.

Tanken är att en del av pengarna ska gå till kommunerna som ska tvingas förenkla möjligheterna för invandrarkvinnor att läsa svenska under föräldraledigheten. Den största delen av miljonerna ska gå till ”Delegationen för nya unga och nyanlända till arbete”.

Källa:
Regeringen satsar 135 miljoner för att utrikesfödda kvinnor ska få jobb


  • Publicerad:
    2017-09-01 16:20