VÄSTERBOTTEN. Ett ”flyktingbarn” som försökte våldta en kvinna släpptes två gånger av rättsväsendet. Nu försöker man fånga in honom igen då han misstänks ha ljugit om sin ålder.

Det var i september i fjol som ett ”ensamkommande flyktingbarn” greps på sitt boende i Hörnefors i Umeå kommun efter att ha tryckt upp en kvinna mot en vägg och försökt att dra av hennes byxor för att våldta henne.

Efter detta greps mannen och delgavs misstanke om försök till våldtäkt. Eftersom myndigheter i Sverige inte tillåts kontrollera invandrares ålder på något sätt i oklara fall gissade man på att mannen var 16 år. Av den anledningen häktades inte mannen utan släpptes istället på fri fot.

Den misstänkte lämnade efter detta länet. Polisen kom dock att få nya uppgifter som pekade på att mannen var äldre. De skrev upp mannens ålder till 21 år och anhöll honom i sin frånvaro.

Ett tag senare fick polisen tag i mannen igen. Han hade då omhändertagits för fylleri i södra Sverige och identifierats. Men inte heller denna gång blev det någon häktning, då tingsrätten bedömt att det trots allt inte fanns sannolika skäl för att mannen försökt våldta kvinnan.

Därefter försvann mannen på nytt, men nu stärks misstankarna mot honom igen efter uppgifter från Statens kriminaltekniska laboratorium och man försöker för tredje gången gillt få tag på honom.

Åklagare Jonas Fjellström vill ge mannen en chans till att inställa sig frivilligt.

– Han befinner sig troligen i Sverige. Antingen inställer han sig frivilligt, eller så kan det bli aktuellt att utfärda häktning, säger Fjellström.

Källa:
Misstänkt sexbrottsling på fri fot


  • Publicerad:
    2015-04-09 19:15