USA Grundaren och den tidigare chefen Jack Dorsey hade planer på att minska Twitters åsiktsrepression. Nu skriver han att han slutade försöka efter att att en ”aktivist” steg in som majoritetsägare.

Twitters nyblivna ägare Elon Musk har börjat publicera de så kallade ”Twitter files”; dokument som avslöjar bland annat hur man har censurerat politiska grupperingar samt hur Demokraterna i USA har haft stort inflytande att styra vad som får synlighet på plattformen. Twitters förre säkerhetschef, juden Yoel Roth, anklagas också för att inte ha gjort tillräckligt för att få bukt med spridningen av barnporr på plattformen.

I ljuset av detta skrev Twitters grundare och förre VD Jack Dorsey i tisdags ett blogginlägg där han redogör hur han haft för avsikt att förändra Twitter. Han inleder sitt blogginlägg med att lista tre punkter som han hade tänkt implementera under tiden han var chef för företaget.

1. Sociala medier måste vara motståndskraftiga mot statlig och företagskontroll.

2. Endast den ursprungliga upphovsmannen får ta bort innehåll de publicerat.

3. Moderering sköts bäst av val grundade i algoritmer.

Jack Dorseys blogg

Vidare skriver han att det största misstaget han gjorde var att investera i verktyg för att styra det allmänna samtalet istället för i verktyg som möjliggör för användarna att själva kontrollera deras upplevelse.

Investeringsfond tar kontrollen

Dorsey säger att han tar fullt ansvar för att inte Twitter varken under hans egen eller någon annans ledning följt principerna han listar. Redan i nästa mening skyller han dock på att en ”aktivist gick in som aktieägare 2020” och att han då ”totalt gav upp att försöka implementera dem”.

Enligt Daily Mail är ”aktivisten” han pratar om Elliot Management, en investeringsfond ledd av juden Jesse Cohn. Investeringsfonden blev majoritetsägare i Twitter 2020 då den köpte aktier i företaget till ett värde av 387 miljoner dollar.

Elliot Management fyllde snabbt Twitters styrelse med sitt eget folk och försökte avsätta Dorsey. Enligt New York Times förhandlade dock parterna fram en kompromiss som ledde till att Dorsey fick fortsätta som chef. Kompromissen innebar dock att en kommitté med fem medlemmar skulle tillsättas. Kommittén bestod av bland annat Jesse Cohn och chefen för en annan investeringsfond; Silver Lakes Egon Durban. Kommittén hade i uppdrag att ”studera företagets ledningsstruktur och rekommendera eventuella förändringar i slutet av året”.

Den 29 november 2021 avsade sig Dorsey slutligen sin chefsposition på Twitter. Det har spekulerats om vilken roll Elliot Management och kommittén spelade i hans beslut att lämna. Hans egna ord om beslutet att lämna kastar heller inget ljus över orsakerna bakom beslutet.

Dorseys planer för framtiden

Han avslutar sitt blogginlägg med att meddela att hans pengar kommer att vara till förfogande för ”konkurrerande projekt”.

För att påskynda arbetet med ett öppet internet och protokoll kommer jag att öppna en ny kategori av #startsmall-anslag: "Öppen internetutveckling." Det kommer att börja med ett fokus på att ge kontanter och kapitalanslag till ingenjörsteam som arbetar med sociala medier och privata kommunikationsprotokoll, Bitcoin och ett mobilt operativsystem som endast är webbaserat. Jag kommer att ge några anslag nästa vecka, med början på $1 mm/år till Signal. Låt mig veta andra bra kandidater för dessa pengar.