GLOBALISM. En nyligen antagen fransk lag, som försvårar dokumentation av franska polisers tjänsteutövning, dras tillbaka – efter att poliser avhyst ett illegalt tältläger i centrala Paris. De globalistiska politikerna vill inte stöta sig med folkutbytarna, men gärna med dem som kritiserar folkutbytet.

Frankrike vill att deras polis ska anonymiseras och skyddas från medborgares granskningar. Foto: magnapolonia.org samt NASA (public domain). Montage.

Sedan en tid har demonstrationer förekommit på gatorna i tjugotalet franska städer, där man protesterat mot polisvåld och nya säkerhetslagar.

Häromdagen åtalades fyra poliser, vilka på en inspelad video ses misshandla en svart man – som före polisingripandet ska ha brutit mot coronarestriktionerna genom att vistas ute på stan utan munskydd.

Fransk polis har anklagats för övervåld när man avhyste ett tältläger, där främlingar ockuperade ett torg i centrala Paris.

Bakgrund: en ny lag
För drygt en vecka sedan antog Nationalförsamlingen (det franska parlamentet) ett lagförslag om Global Säkerhet. I lagen ingår Artikel 24, som har fått mycket kritik i hela Frankrike.

Artikeln förbjuder dels ”illvilligt bruk av bilder som visar poliser under sin tjänsteutövning”, och dels spridning av bilder som kränker ”polisers fysiska eller psykiska integritet”.

Straffen som sattes upp för överträdelse av dessa regler är hårda: upp till ett års fängelse och 45 000 Euro i böter.

— Det här är en utmärkt lagtext, kommenterade Frankrikes premiärminister Jean Castex inför omröstningen, där ja-sidan segrade med 388 röster mot 104 röster för nej och 66 nedlagda röster.

Regeringspartiet LREM fick stöd av ”den traditionella högern” i Republikanerna, och även Marine Le Pen i Nationell samling uttalade sig inför omröstningen positivt om lagförslaget.

Polisingripanden får konsekvenser
Lagförslaget behandlades i Nationalförsamlingen samma dag som polisen ingrep mot ett olagligt tältläger för folkutbytare på torget Place de la République i centrala Paris.

Vid polisingripandet uppstod tumult när de tältande främlingarna gjorde motstånd mot poliserna, vilka då tillgrep våld, bland annat i form av slag med batong och sparkar. Tårgas och chockgranater användes. En journalist uppges ha skadats.

Igår måndag höll president Emmanuel Macron ett krismöte med regeringen, under vilket han uttryckte stark oro för att man nu gått miste om ”balansen mellan frihet och ordning”.

Några timmar senare förklarade så regeringspartiets gruppledare i Nationalförsamlingen, Christophe Castaner, att Säkerhetslagens Artikel 24 nu helt ska ”omformuleras”.

— Vi ska se till att den både skyddar ordningsmakten och undviker inskränkningar i pressfriheten och informationsfriheten – som båda är nödvändiga stöttepelare i vår demokrati, sa han.

Flera franska tidningar har pekat på att det inte var inrikesministern Gerald Darmanin, lagens arkitekt och store förespråkare som höll i presskonferensen vilket, menar man, tyder på att det här är något annat än en ”skenmanöver” eller ”en taktisk reträtt för att vinna tid”.

Kritiker om vad som gjorde den nya lagen så kortlivad
Polisingripandet mot tältlägret på Place de la République och ingripandet mot mannen som rört sig på stan utan ansiktsmask har – vilket har påpekats av många – det gemensamt att Artikel 24, som reglerar dokumentation av polisers tjänsteutövning, kan åberopas för att olagligförklara publicering av bilder i båda fallen.

Många fransmän påpekar nu att det är två incidenter med polisingripanden mot icke-fransmän som fått politikerna att ta tillbaka en nyss instiftad lag, vilket måste ses som en ganska drastisk åtgärd.

Man jämför då med den betydligt mer omfattande polisbrutalitet, som förekom när fransmän under flera år i Gula västarnas aktioner i protest mot globalismens rovdrift – en brutalitet som knappast förorsakade eftergifter i form av akuta lagändringar ägnade att stärka rätten för medborgare att dokumentera polisens arbete.

Vilken logik ser då dessa kritiker i detta mönster? Medan polisvåldet i det förra fallet riskerar sätta käppar i hjulet för den globala agendan med smidigt folkutbyte i vita länder – så är det i fallet Gula västarna snarare de folkliga protesterna i sig som hotar göra det.

De globalistiska politikerna vill alltså inte stöta sig med sitt fotfolk bland folkutbytarna, däremot gärna med folkutbytets kritiker.


  • Publicerad:
    2020-12-01 11:32