EUROPA En fransk faktagranskare dömdes till sex månaders fängelse efter att ha ifrågasatt förintelsen på sociala medier. Frankrike, Storbritannien och Interpol startade tillsammans med judiska intressegrupper en enorm internationell sökinsats för att hitta och låsa in mannen.

Vincent Reynouard, som enligt The Scotsman är en ”ökänd förintelseförnekare”, blev den 10 november gripen i Fife, Skottland, efter att ha flytt från ett sex månaders fängelsestraff han blivit dömd till i Frankrike. Reynouard blev redan 1991 dömd för hatbrott då han delat flygblad till studenter där gaskamrarnas existens i de tyska ”dödslägren” ifrågasattes. Han utförde 2015 ett nytt tankebrott genom att förneka den så kallade förintelsen i en serie inlägg på Facebook. Han blev i november 2020 ånyo dömd till ett sex månaders fängelse för antisemitiska inlägg på sociala medier. Att ifrågasätta förintelsen har varit ett brott i Frankrike sedan 1990, då lagen med hård press från judiska lobbygrupper drevs igenom.

Hellre än att sitta i fängelse igen valde den 53-årige Reynouard att fly landet. Han hamnade i Skottland, där han under ett falskt namn har undervisat barn i matematik, fysik och kemi. Han hann under två års tid undervisa barnen innan han blev hittad av skotsk polis.

Judisk glädje över förtrycket mot tankebrottslingen

The Campaign Against Antisemitism, förkortat CAA, var extatiska över nyheten att Reynouard gripits. Till Scottish Daily Express sade en talesman för CAA:

— Vincent Reynouard är en föraktlig förintelseförnekare som upprepat blivit dömd i franska domstolar. Att han har flytt undan rättvisan, för att bosätta sig och undervisa barn i Storbritannien är oacceptabelt, vilket är orsaken till att vi har arbetat med fransk-judiska organisationer för att försäkra oss om att han utlämnas så att han får ta konsekvenserna av sin fruktansvärda hets

Brittisk polis samarbetade - fastän det inte är kriminellt att förneka förintelsen i landet

Jean-Philippe Reiland, chef på franska Office central de lutte contre les crimes contre l’humanité (Centralkommitén för bekämpning av internationella brott och hatbrott) berättar enligt The National att trots att det inte finns någon lag som kriminaliserar förintelseförnekelse i Storbritannien, lyckades franska myndigheter ”övertyga britterna” att efterlysa Reynouard tack vare en dom från 2015 i Caens Hovrätt. Vad exakt i domen som övertygade britterna berättas dock inte.

Reynouard ska enligt The Herald den 10 november ha framträtt i Edinburghs sheriffdomstol och fransk media har rapporterat att han är häktad inför en möjlig utlämning till Frankrike.