NORRBOTTEN Fyra personer åtalas efter att ha misshandlat Norrbottens mest ökända hbtq-styckmördare. I lokalmedia lyfts fallet fram med ett snyftreportage om den dråpdömde hbtq-aktivisten.

I slutet av 2013 dömdes bodensaren Kristoffer Johansson till 14 års fängelse för mord av Piteå tingsrätt efter att hans ex-flickvän Vatchareeya Bangsuan först försvunnit och sedan hittat styckad på olika platser i Boden.

Johansson överklagade domen då han förnekade brott och anlitade kändisadvokaten Thomas Olsson som övertalade hovrätten att istället döma för dråp, då man inte kunde hitta mordvapnet. Johansson dömdes istället till maxstraffet för dråp, 10 års fängelse, trots att det var belagt att han styckat Bangsuans kropp.

Under sin tid i fängelset valde Johansson plötsligt att ”komma ut” som ”kvinna”, byta namn till Kim Marie Johansson, och därmed också bli förflyttad till kvinnofängelse.

Efter tiden i fängelset har Johansson bedrivit en homolobbykampanj där han hotat politiska motståndare med sin styck-dråpdom, bland annat kändisfeministen Cissi Wallin.

Men den 1 maj förra året verkar Johansson själv ha åkt på stryk av fyra personer i centrala Boden. Enligt ett reportage i Norrländska Socialdemokraten (NSD) ska han varit på väg hem från ett hotell med sin särbo när en grupp män närmade sig paret.

Johansson, som intervjuas av NSD, beskriver det som ”en vargflock”. Gruppen ska enligt Johansson ha överfallit honom i höjd med Stora Coop och skrikit ”vad fan gör du i stan?” och sedan överöst honom med sparkar och slag.

Polisen kom sedermera att misstänka fyra män, varav tre är hemhörande i Jokkmokk, för dådet.

Brottet rubricerades inledningsvis som grov misshandel, men när de fyra nu åtalas rubriceras det som misshandel av normalgraden. Den dråpdömde Johansson fick inga fysiska skador efter incidenten men säger sig känna ”otrygghet” när han går ut.