MÅNGKULTUREN En kvinna, som på natten gått vilse på väg mot övernattningslägenheten i den för henne obekanta staden, rånas av de fyra ungdomar som erbjuder henne hjälp. Två fälls för rån.

En juninatt skulle en kvinna på besök i Göteborg som överenskommet ta sig hem till en vän boendes i stadsdelen Rambergsstaden för att övernatta där. Efter att ha klivit ur taxin vid Rambergsvallens spårvagnshållplats insåg hon att hon inte kände igen sig. Hennes försök att i onyktert tillstånd hitta rätt gjorde henne bara mer vilsen. I denna belägenhet får hon uppvaktning.

— Då kommer fyra ungdomar fram och frågar varför jag gråter. De erbjuder sig att hjälpa mig att hitta lägenheten. De var trevliga, berättar kvinnan i Göteborgs tingsrätt.

Kvinnan berättar att hon kände full tillit till de fyra och lät sig villigt ledas iväg. Hon tackade dock nej till ett erbjudande om hjälp med att bära hennes väska. När de efter en stund kommit fram till ett skogsparti gick ungdomarna plötsligt till attack mot henne.

— Killen drar ner mig och sparkar. Sparkarna träffade i ryggen, i huvudet, på stussen, magen och över armar. Det var hårda sparkar. Jag försöker skydda mitt huvud, berättar hon och fortsätter:

— Samtidigt drar en av tjejerna i väskan. När ungdomarna har fått loss väskan försvinner de. Jag skriker: ”Jag är bara en jävla fattiglapp, vad fan ska ni med mig att göra!”.

Kvinnan fick i en intilliggande bostad hjälp med att larma polisen, som efter endast 90 minuter klockan halv fem på morgonen grep de tre tjejerna och killen. Killen hade kvinnans bankkort och mobil på sig medan en av tjejerna hade hennes medicin.

De som hade kvinnans ägodelar fälls

I tingsrättens dom är det just dessa två som fälls för rån, medan de två andra kvinnorna frias. Rätten menar att det saknas uppgifter om att de skulle ha deltagit aktivt i något skede av rånet. Offret har inte närmare kunnat specificera vem eller vilka av tjejerna som gjorde vad. När det kommer till tjejen som hade kvinnans medicin, så vittnade dock en av de andra kvinnorna i rätten om hur hon brukat våld mot offret.

Göteborgs tingsrätt finner brottet begånget av de två dömda ”allvarligt” och påpekar att rånarna varit i numerärt överläge samt att de sparkat på någon som låg ner. Straffvärdet för en vuxen person ligger här på fängelse i 18 månader. Men med åberopande av förövarnas ålder vid gärningstillfället – båda var 17 år – döms de till ungdomsvård. Båda döms mot sitt nekande och båda uppger att de av en slump hittat kvinnans tillhörigheter.