INRIKES. På mindre än tre veckor har fyra unga personer dött av överdos efter att ha missbrukat fentanylplåster. Fentanyl är ett starkt smärtlindrande preparat som ges till svårt sjuka cancerpatienter.

En kvinna och en man i 25-årsåldern hittades döda den 27 maj i Ösmo. I Nynäshamn har polisen hittat två män, den 8 juni en man i 20-årsåldern och den 13 juni en man i 30-årsåldern. Nu har polisen gått ut med en varning.

– Det är kraftigt smärtlindrande och lugnande. Överdoserar man slutar man andas, berättar Mikael Törnblom, förundersökningsledare vid polisen i Haninge.

Fentanylplåster som vanligtvis används för smärtlindring till svårt sjuka cancerpatienter är tänkt att utsöndra det aktiva ämnet fentanyl under flera dagar. Här har personer valt att istället svälja eller röka vissa delar av plåstret vilket då ger en högre koncentration av drogen.

Polisen ser ett samband mellan de olika dödsfallen och har nu påbörjat en förundersökning gällande vållande till annans död.

– Vi ser ett samband mellan de här dödsfallen. Det verkar vara något slags trend på ett litet begränsat område där det verkar finnas tillgång till ju det här, säger Törnblom.

Källa:
Polisen varnar för drog efter flera dödsfall bland unga


  • Publicerad:
    2015-06-18 11:05