POLITIK Förvaltningsrätten har upphävt Göteborgs kommuns beslut om att bojkotta israeliska varor då de bedömt att bojkotten utgör utrikespolitik, vilket är statens ansvar. Förslaget har tidigare fått stark kritik, bland annat från den judiska församlingen i Göteborg som menade att det skulle öka antisemitism och legitimitet för Hamas.

Göteborgs kommuns beslut om att bojkotta israeliska varor rivs nu upp. Det är förvaltningsrätten som häver beslutet då de anser att bojkotten var utrikespolitik, vilket bara staten får ägna sig åt.

Det var i maj som förslaget lades fram med avsikt att förbjuda kommunala inköp från länder som enligt FN:s definition bedriver illegala ockupationer. Enligt förslaget skulle det omfatta Marockos ockupation av Västsahara, Rysslands ockupation av delar av Ukraina och Israels ockupation av Västbanken.

När förslaget presenterades det fick det mycket kritik av bland annat den judiska församlingen i Göteborg. Församlingens vice ordförande John Bratel hävdade att en bojkott skulle spä på antisemitismen och legitimera Hamas.

— Det är inte Israel som bedriver ett angreppskrig. För oss är det här tondövt och det skapar problem. Det legitimerar hat och hot, sa John Bratel då.

I mitten av juni röstade Göteborgs nämnd för inköp och upphandling igenom förslaget.

Införandet av bojkotten fick vänta då Sverigedemokraterna överklagade beslutet till förvaltningsrätten och förvaltningsrätten valde att häva beslutet. De skriver bland annat i ett pressmeddelande ”att manifestera sitt ogillande av vissa staters agerande i ett beslut om bojkott är ett exempel på en opinionsyttring inom det utrikespolitiska området som det ankommer på staten att göra.”