INRIKES. Polisen rekryterar nu fler till gränskontroller och det skall bli svårare att söka asyl i Sverige. Samtidigt försöker EU hitta nya sätt att förmå andra länder än Sverige att ”ta ansvar”.

Med anledning utav de slopade id-kontrollerna från och med förra veckan så går man nu ut med beslut om att det kommer att behövas rekryteras ytterligare civila kontrollanter för att upprätthålla gränskontrollerna och säkerheten gentemot Sverige mellan Öresund och Helsingborg.

Gränspolisen väljer därför att rekrytera hundra nya civila kontrollanter, som förutom de formella utbildningskraven även ska ha ”bred språklig och kulturell kompetens”, för att slippa förflytta befintliga resurser.

— Vi kliver in i sommarmånader nu, men målsättningen är att de här hundra ska rekryteras, utbildas och utstationeras så snabbt som möjligt. Men det kommer att ta lite tid att få så pass mycket folk på plats, säger Patrik Engström vid Gränspolisen.

Samtidigt diskuteras ett inofficiellt kompromissförslag inom EU för att omfördela ”flyktingar” från länder som Sverige till andra, mindre mångkulturvurmande EU-länder.

Förslaget innebär att länder som tidigare har försökt komma undan med att behöva ta emot ”flyktingar” nu även skall ”dela på bördan”. Detta genom att betala motsvarande 600 000 kronor till EU per asylsökande de inte vill ta in, för att på så sätt kunna köpa sig fria från massinvandringen – ett förslag som Sveriges migrationsminister Morgan Johansson tycker låter ”godtagbart”.

Det skall även sättas ett tak för hur många flyktingar som får omfördelas inom EU –  ett förslag är runt 200 000. När den siffran har uppnåtts och EU skall hantera nästa massflykt får man således komma fram till nästa krislösning.

En annan förhoppning är att man skall kunna få till avtal med nya så kallade säkra tredje länder, exempelvis i Nordafrika, för att kunna skicka tillbaka ”flyktingarna” dit. Tanken är i sådana fall att EU skulle sänka kraven på vad som kan räknas som ett ”säkert tredje land”. Problemet för den svenska regeringen är dock att de ej anser dessa länder som tillräckligt säkra, även om EU skulle sänka kraven.

Frågan skall lyftas under migrationsministrarnas möte i Bryssel nästa vecka.

Källor:
Gränspolisen: Ska rekrytera upp mot 100 civila kontrollanter
Polisen tar in civila för gränskontroller
Sverige beredd backa om asyl i EU
EU-länder söker asylkompromiss


  • Publicerad:
    2017-05-13 08:00