HALMSTAD. En badmintonspelare blev utsatt för osportsligt uppträdande av publiken och svarade med en ”Hitlerhälsning”. Nu döms han för hets mot folkgrupp av hovrätten.

Publiken applåderade när badmintonspelaren slog i nät och andra spelare gick in på hans bana. Efter två förluster vände sig den uppretade badmintonspelaren mot publiken, höjde armen och ropade: ”Nu ska jag tacka er på ett sätt som ni förstår; ’sieg heil’.”

Mannen friades i tingsrätten eftersom han saknade motiv att hetsa mot någon folkgrupp. Under rättegången hänvisade mannens advokat till en friande dom mot en biljardspelare som efter en förlorad match ritat ett hakkors på biljardbordet. Badmintonspelaren är själv av jamaicanskt ursprung och mörkhyad och argumenterade i rätten för att han även av den anledningen inte kan vara nazist eller ha haft ett rasistiskt uppsåt.

Men nu har hovrätten gjort en annan bedömning och dömer mannen till dagsböter för hets mot folkgrupp. Hovrätten menar, skriver Fria Tider, att det inte finns ”utrymme för att i ironiskt eller satiriskt syfte sprida ett budskap som objektivt sett innebär […] en sympatiyttring för nazistiska värderingar””ett sportevenemang”.

”Han får därmed anses ha haft i vart fall s.k. likgiltighetsuppsåt till att uttrycka sympati med nazistiska värderingar och därmed missaktning mot andra folkgrupper. Han ska därför fällas till ansvar för hets mot folkgrupp”, fortsätter hovrätten.

Domen har nu överklagats till Högsta domstolen.


  • Publicerad:
    2014-04-21 23:58