FINLAND Sex personer friades efter hakkorsmarschen 2018 eftersom hakkors är helt lagliga i Finland. Riksåklagaren valde trots detta att driva det kontroversiella åsiktsbrottsfallet vidare.

Det var under den finska självständighetsdagen 2018 som en grupp radikala nationalsocialister från Finland och övriga Norden marsherade med hakkorsfanor i Helsingfors. Hakkors är helt lagliga i Finland och valdes bland annat eftersom Nordiska motståndsrörelsen och dess runsymboler nyligen förbjudits i landet. Demonstrationens tema var också riktat mot den finländska rikspolisstyrelsen, som väckt talan om att förbjuda Motståndsrörelsen.

Polisen tog dock beslut att beslagta fanorna och tumult uppstod. Efter incidenten friades sex aktivister i tingsrätten för åtalet om ”hets mot folkgrupp”. Fyra av dem friades också för åtal om ”motstånd mot tjänsteman”. Enligt finländsk lag kan man nämligen inte begå det brottet ifall polisens ingripande var omotiverat.

Riksåklagare Raija Toiviainen meddelade redan innan den friande domen i tingsrätten att hon skulle överklaga den. Hennes efterträdare Mikko Männikkö har tagit över fallet och drivit det i hovrätten tillsammans med specialåklagare Krista Mannerhovi.

Förutom fanbärarna åtalades även en man som stod som ansvarig på demonstrationstillståndet Man åtalade även Antti Niemi, som tidigare var chef för Nordiska motståndsrörelsen i Finland, då man påstår att han var ”arrangör” av självständighetsmarschen.

"Vi tittade faktiskt lite på svensk lagstiftning"

Under torsdagen avslutades domstolsförhandlingarna i ärendet i Helsingfors hovrätt. Åklagarsidan hade kallat in två nya vittnen: Seppo Kujula från polisens operativa ledningsgrupp och den svenskspråkige polismannen Sebastian Karbin.

Kujula vittnade under rättegången bland annat om att han och hans kollegor inte hade finsk lagstiftning i tankarna när man beslutade att ingripa mot de lagliga fanorna.

— Vi tittade faktiskt lite på svensk lagstiftning när vi tog beslutet, sa Kujula under rättegången.

Sebastian Karbin var på plats för att vittna om att han beordrat en av fanbärarna, som är från Sverige, att släppa fanan på svenska.

Oavsett vad svensk lagstiftning säger om hakkors är det alltså helt tillåtet i Finland och fram till för ett par år sedan använde till och med det finländska flygvapnet den uråldriga symbolen.

Efter den friande tingsrättsdomen 2019 sammanfattade Yle fallet så här:

Att bära på en hakkorsflagga är i sig självt inte hets mot folkgrupp. Hets mot folkgrupp innebär att man hetsar mot en grupp människor genom att hota dem, eller trakasserar dem på basen av religion eller ras.

— Det borde aldrig ha gått till åtal från första början. Men om de nu måste ha en rättslig prövning borde man ha nöjt sig med tingsrättens avgörande, säger Antti Niemi i en kommentar till Nordfront.

Riksåklagare Mikko Männikkö menar dock precis som sin företrädare att hakkorsfanorna ändå ”i sammanhanget” måste anses som hets mot folkgrupp.

Helsingfors hovrätt meddelade efter förhandlingens slut att rätten ”vid ett senare tillfälle kommer att meddela när domen ska förkunnas”.

För den som vill se fler bilder från hakkorsmarschen i Helsingfors finns en dokumentär på finska om händelsen på VK.