INRIKES. Den stora möbelvaruhuset IKEA lägger nu ner sin katalog. Anledningen är förändrade vanor och andra sätt att konsumera medier.

IKEA-katalogen från 1970. Skärmbild: Facebook.

Efter 70 år läggs Ikeakatalogen ner. Katalogen som kom i augusti visade sig bli den allra sista, skriver SVT Nyheter.

— Det är ett väldigt rationellt, men också ett känslomässigt beslut, säger Konrad Grüss, vd på Inter Ikea Systems, till SVT.

Sedan 1951 har det stora möbelvaruhusets katalog varit en del av svenska hem. Den ikoniska trycksaken har varit en källa för möbeluppslag, inredningsidéer och diverse heminredningsprodukter.

Anledningen till nedläggningen är förändrade vanor och andra sätt att konsumera medier.

— Konsumentbeteenden har förändrats dramatiskt. Katalogen används mindre och mindre. Innehållet är något människor har älskat, men de vill ha det på ett annat sätt, säger Grüss till SVT.

IKEA-katalogen har på senare år kritiserats för att diskriminera vita och att ägna sig åt att normalisera folkutbytet genom att företrädesvis visa upp personer av utomvästlig härkomst på bilderna.

I oktober 2020 råkade företaget visa upp politiskt inkorrekt bild av en afrikan i katalogen och tvingades återkalla och ombinda runt 200 miljoner exemplar. IKEA ville då inte berätta kostnaden för den kulturmarxistiska anpassningen av katalogen.

 


  • Publicerad:
    2020-12-07 16:00