VALÅR. För första gången någonsin kommer internationella valobservatörer att skickas till Sverige för att övervaka valet. Det handlar om två så kallad experter från organisationen OSSE, som bland annat oroar sig över Sveriges nya regler för partibidrag.

I samband med första april publicerade Nordfront en skämtartikel om att Ryssland skulle skicka valobservatörer till Sverige, med tanke på maktelitens pågående valfusk mot landets opposition. Nu har det visat sig att internationella valobservatörer de facto kommer att övervaka valet – men inte från Ryssland, utan från den internationella organisationen Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa (OSSE).

— Två experter kommer till Sverige för att studera hur det går med landets nya regler för partibidrag. Det har uttryckts oro för hur det ska gå med hanteringen av den ökade mängden inkomna uppgifter som väntas, säger OSSE:s presstalesperson Thomas Rymer till DN.

DN skriver också att observatörerna ska besöka vallokaler för att studera hur dessa är uppbyggda med valsedlar och skärmars placering med tanke på lagen om valhemlighet. Man ska även undersöka ifall det saknas valsedlar i vissa vallokaler.

— De kommer att följa processen i nära kontakt med en rad personer som vi har haft dialog med. Skulle det behövas kan de resa till andra delar av landet, exempelvis mindre orter där problem med valsedlar har varit större. De stannar till någon dag efter valet och lämnar sin valrapport efter åtta veckor, säger Thomas Rymer.

Enligt Sveriges Radio kommer man också att undersöka hur valkampanjer finansieras.

Det är dock tveksamt ifall verkligt valfusk mot Sveriges reella opposition kommer att rapporteras av OSSE, då organisationen vid flera tillfällen engagerat sig mot ”ökad antisemitism” i Europa. Organisationen har kopplingar till finansjuden George Soros och framförde kritik mot Ungern efter det senaste valet i landet, då man menade att ”främlingsfientlig retorik och partiska medier inskränkte möjligheten för Ungerns oppositionspartier att kampanja inför valet”.

Källor:
Internationella valobservatörer till Sverige
Första gången: Internationella observatörer till svenskt val
Countering anti-Semitism and promoting Holocaust remembrance
Orbán viftar bort OSSE-kritik


  • Publicerad:
    2018-08-19 11:30