UTRIKES. Irans revolutionsgarde meddelar att man inte tolererar fler amerikanska attacker som ursäktas som ”misstag”.

Iranska speed boats. Foto från 2015.

Iran kommer att ge ett beslutsamt svar på alla ”misstag” som USA kan göra i Persiska viken, meddelar Revolutionsgardets militär i ett skriftligt uttalande som publicerats på den egna sajten Sepah News.

”Vi råder amerikanerna att följa internationella bestämmelser och regler för sjöfart i Persiska viken och Omanviken, och att avhålla sig från varje form av äventyrlighet, falska narrativ och påhittade historier”, skriver Revolutionsgardet.

Under onsdagen i förra veckan meddelade USA:s militär att elva små snabba båtar tillhörande Iran kom mycket nära den amerikanska flottan med dess vaktstyrka, i närheten av Kuwait. USA kallade Irans beteende ”farligt och provokativt”.

Iran bekräftade incidenten men sade också att USA initierade det spända mötet, utan att ge närmare detaljer.

USA använde en så kallad ljudkanon (LRAD) riktade mot Irans båtar, skickade varningsmeddelanden via radio och lät signalhorn ljuda. Efter en timme lämnade de iranska båtarna området, meddelade USA.

Iran lät meddela att de själva höll en övning när USA:s flotta provocerade dem och struntade i Irans varningar, men att de amerikanska skeppen senare drog sig tillbaka.

”De bör vara övertygade om att Revolutionsgardets flotta och Irans […] mäktiga väpnade styrkor betraktar främlingars farliga agerande i regionen som ett hot mot den nationella säkerheten och gränsen för vad den tolererar, och varje felberäkning från deras håll kommer att mötas med beslutsamma åtgärder”, skriver Revolutionsgardet.


  • Publicerad:
    2020-04-19 19:40