HÄLSA. Hittills i år har nio personer i Sverige insjuknat i hepatit A, som kan orsaka allvarlig leversjukdom. Färska iranska dadlar misstänks vara smittkällan.

Dadlar. Foto: Pixabay.

Sedan slutet av februari har nio personer i Sverige insjuknat i hepatit A, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Alla de smittade uppger att de ätit färska dadlar från Iran.

Det senaste fallet var i mitten av april, men det går inte att säga att utbrottet är över. Personerna som blivit sjuka bor i olika delar av landet.

Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, berörda smittskyddsenheter och kommuner utreder tillsammans utbrottet för att identifiera smittkällan. I dagsläget är inget särskilt varumärke av dadlar utpekat eller misstänkt, men analyserna fortsätter.

Mats Lindblad, som är smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, berättar hur svårt det kan vara att spåra var smittan kommer ifrån:

— Smittspårning är svårt. Det tar flera veckor från smittotillfället innan man blir sjuk och det finns ofta inget kvar av maten att analysera. Dessutom kan smittan finnas i en liten del av en förpackning samtidigt som resten är fritt från smitta, säger han.

Hepatit A är ett virus som orsakar leversjukdomen hepatit A, en inflammation som ger gulsot. Det tar flera veckor från smittotillfället innan symtomen uppstår. De första symtomen på gulsot orsakad av hepatit A är feber, trötthet, magsmärtor, illamående, och kräkningar.

Sjukdomen sprids vanligen genom intag av mat eller dricksvatten som har utsatts för avföring som bär på smittan, men kan även spridas vid närkontakt med smittade individer.

Källa:
Livsmedelsverket. Hepatit A i färska dadlar – frågor och svar


  • Publicerad:
    2019-05-05 23:25