NORRBOTTEN. För att hindra en TBC-epidemi i Luleå kallas nu 700 personer in för tester. Detta efter att smittan förts in i Norrbotten från utlandet av en person som sedan insjuknat.

400 vuxna och 300 barn i Luleå måste testas för TBC-smitta (tuberkulos). Detta meddelar Region Norrbotten via en presskonferens. Den lagstadgade smittspårningen omfattar Lulebor som besökt Gammelstads hälsocentral och folktandvårdens lokaler mellan den 1 juli och den 5 december i år.

Orsaken är att en person i Luleå insjuknat i TBC, efter att ha smittats utomlands. Om man utvecklar symptom så blir man sjuk med långdragen feber i mer än tre veckor, slemproducerande hosta om man är äldre än spädbarnsåldern, och minskad matlust.

Sjukdomen är dödlig men kan än så länge behandlas med antibiotika. Dock utvecklas sjukdomen hela tiden och blir mer och mer resistent.

— Det är väldigt ovanligt att någon bär på en sådana här smitta. Men nu är det i alla fall konstaterat och det kommer bli ett omfattande smittspårningsarbete, säger Anders Nystedt som är smittskyddsläkare vid Region Norrbotten.

Tuberkulos klassas i enlighet med smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom, som är smittspårningspliktig. Smittspårningen innebär att patientens alla närkontakter kallas till undersökning. Denna kan innebära IGRA-test eller tuberkulinprövning och lungröntgen, och smittade kan sättas in på förebyggande behandling.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-12-15 22:30