MELLANÖSTERN. Den ”brittiska” IS-kvinnan Shamima Begums advokat säger i ett uttalande att det var Israel som var förebilden när terrorsekten IS byggde sin stat.

Till vänster: Israeliska militären IDF paraderar. Till höger: IS-kalifatets jihadister paraderar.

I Storbritannien har fallet med den så kallade IS-bruden Shamima Begum dominerat i media under flera månader. Frågan har rört huruvida Begum – som 15 år gammal reste till kalifatet med två jämnåriga flickor där hon gifte sig med en jihadist –  skulle mista sitt medborgarskap och därmed också sina möjligheter att återvända till Storbritannien.

Myndigheterna har nu bestämt att medborgarskapet de facto ska dras tillbaka, även om Begums familj har överklagat beslutet med hänvisning till att andra jihadister har fått återvända till Storbritannien. Men under processen kom hennes advokat Tasnime Akunjee att fälla en del uppseendeväckande kommentarer om IS och dess relation till skurkstaten Israel. Detta efter att ha besökt sin klient nere i Syrien.

— Israel kan gå in på palestinskt territorium och uppföra byggnader där, sedan kan de kalla in människor från andra länder för att ansluta sig till den statsbyggande planen. ISIS kopierade denna taktik direkt från Israel. Du har Israel som kallar på judar från hela världen… Dessa har en automatiskt rätt att bli medborgare i Israel. Det är exakt samma sak med ISIS, i den meningen att ifall du är muslim och kommer dit så kommer de att ta hand om dig.

Shamima Begum är idag 19 år gammal. De tre barn som hon fött åt sin make, den döde jihadisten Yago Riedijk, har alla dött.

Samarbetade med IS i smyg
Det är dock inte bara likheterna i statsbildningen som binder samman Israel med muslimernas numera fallna kalifat. Under Islamiska statens storhetstid kom ständigt rapporter om hur Israel bland annat plockade upp skadade jihadister vid den syriska gränsen för att sedan ge dem vård inne i Israel. När de blev återställda skickades de tillbaka så att de kunde fortsätta sin jihad mot Bashar Al-Assad.

LÄS ÄVEN: Sionistiska planer för Mellanöstern

Även i Irak var Israel djupt involverade i Islamiska statens expansiva terrorverksamhet och flertalet tillfångatagna jihadister har vittnat om hur Mossadagenter och andra israeliska spionorganisationer har varit inblandade i IS-attacker i Irak.

2015 greps också den israeliske översten Yusi Oulen Shahak, som tillhörde den israeliska Golanibrigaden, av den irakiska armén. När han greps var han omgiven av IS-jihadister och kom i förhör att bekräfta att Israel var involverade i terrorsektens verksamhet.

När IS-ockuperade städer och byar befriats har det ofta varit israeliska vapen och drönare man funnit som de flyende jihadisterna inte kunnat ta med sig.

Den avhoppade israeliske försvarsministern Moshe Ya’alon har också försagt sig och berättat att Islamiska staten bad om ursäkt när deras jihadister vid ett tillfälle besköt israeliska ställningar på de ockuperade Golanhöjderna.

— För det mesta [när de ockuperade Golanhöjderna anfölls från Syrien] kom attackerna från regioner som kontrolleras av [den syriska] regimen. Men en gång kom skotten från IS-positioner, och då bad de omedelbart om ursäkt, sa Ya’alon.

”Två folk – sammanbundna av hoppet”
Kalifatet är emellertid inte den enda aspirerande statsbygget i området som har haft Israel som förebild. Kurderna är en folkgrupp som också har börjat avancera i det avseendet, framförallt i kölvattnet av kalifatets fall.

Med ömsesidigt stöd har de marxistiska kurderna varit ett brohuvud för Israel mot Syrien, Irak och Iran. Enligt Jerusalem Post är judar och kurder ”två folk – sammanbundna med hoppet”. Kurderna har å sin sida varit helt öppna med att Israel står som modell för deras statsbyggande och hoppas att exilkurder i hela världen ska återvända när och om de lyckas etablera ett riktigt Kurdistan.

Källor:
Shamima Begum’s Lawyer Claims Daesh ’Learned a Lot From Israel’
JEWS AND KURDS: TWO PEOPLES, BOUND BY HOPE
BREAKING: Former Israeli Defense Minister Confirms Israeli Collaboration with ISIS in Syria


  • Publicerad:
    2019-04-08 11:19