POLITIK. Interna konflikter beträffande invandringspolitiken fick miljöminister Lövin att meddela sin avgång.

På onsdagen rapporterade Sveriges Radio att Isabella Lövin kommer att avgå både som minister i regeringen och språkrör för Miljöpartiet.

Hon sade att det är det bästa för henne själv och för Miljöpartiet.

Idag rapporterar Expressen att anledningen till att hon avgår är en konsekvens av interna bråk inom partiet. Det handlade om bråket om invandringspolitiken och att hon hävdas aldrig egentligen velat bli politiker.

Enligt uppgifter utkristalliserades schismerna under det tre dagar långa krismöte som hölls i somras beträffande invandringspolitiken.

Socialdemokraterna hade uteslutit Miljöpartiet från förhandlingar om invandringen och börjat diskutera politiken kring den själva, med deras gamla allianspartier.

Detta ledde till krismötet som handlade om huruvida Miljöpartiet skulle lämna regeringen eller stanna kvar.

De flesta i partiet ansåg att Lövin och det andra språkröret Per Bolund inte kände sitt parti eftersom motståndet mot regeringens invandringspolitik var kompakt bland partiets medlemmar

Lövin och Bolund ville sälja sig till regeringen för att behålla makten, medan partiet ville hålla en tuffare linje och inte begränsa invandringen alls. Enligt Maggie StrömbergExpressen var det på grund av detta Lövin valde att avgå självmant, och eftersom hon var trött på samtalsklimatet i Sverige som hon anser vara ”bråkigt och antiintellektuellt”.

Strömberg säger också att det inom partiet finns en stor lättnad över att hon försvinner eftersom de slipper offentliga avgångskrav. Man vill inte ha en upprepning av striden om skandalspråkröret Åsa Romson som de anser avsattes via massmedierna.

Gustav Fridolin har aldrig försvunnit
För att stärka Miljöpartiet som ett maximalistiskt invandringsparti väntas just nu den tidigare skolministern och partispråkröret Gustav Fridolin återkomma.

Fridolin har sedan ett år tillbaka ”lämnat politiken”. Ändå har Fridolin intrigerat inom paritet och under våren lobbat internt för att öka kraven på ökad invandring till Sverige.

Han ska också enligt Strömberg ha ringt runt till viktiga personer inom partiet innan helgen med krismöten. Då ska han ha mobiliserat sina bundsförvanter att bekämpa regeringens invandringslinje och den mer miljöpolitiskt fokuserade Isabella Lövins pragmatiska hållning i invandringsfrågan.

I sitt tal under politikerveckan i Almedalen 2015 hyllade Gustav Fridolin den tidigare moderate statsministern Fredrik Reinfeldt för sin ”öppenhet” i invandringsfrågan, och han hyllade Centerledaren Annie Lööf för att hon stod fast vid moderaternas maximerande invandringspolitik.

När SVT:s reporter Belinda Olsson inför intervjun med honom efter talet hjärtligt och beundrande skakade hand med en spelat överraskad Fridolin – om det inte var en äkta förvåning över ”den opartiska” reporterns öppna attityd – sade han till publikens jubel att skylla Sveriges problem på invandringen ”är ett påhittat problem”.

En dryg månad senare dubbelmördade afrikanen Abraham Ukbagabir miljöpartisten Carola Herlin och hennes son Emil Herlin med en kniv på Ikea i Västerås ”för att de såg svenska ut”.

Under ett besök i Ungern 2018 sade Gustav Fridolin under ett offentligt hållet tal att det inte finns några utanförskapsområden i Sverige.


  • Publicerad:
    2020-08-27 10:05