POLITIK. Spricka i Centerpartiet angående”flyktingar”.

Moderaterna har i uppmärksammade migrationskommittén krävt att volymmål i flyktingmottagande ska införas, och går därmed emot sin tidigare partiledare Fredrik Reinfeldt som 2014 deklarerade att Sverige ska tillhöra ”de nya svenskarna”.

Centerpartiet är med och förhandlar i migrationskommittén. Detta har gjort att partimedlemmar utan inflytande på partitoppen samlats för att ”påminna” partiledningen om att inte gå med på en stram flyktingpolitik.

— Det finns en liten oro för att det kan gå åt det hållet, säger Peter Johansson, fullmäktigeledamot i Krokoms kommun.

Denna ”lilla oro” kallar Expressen för ”uppror”.

En Facebook-grupp för centerpartister har startats som kräver oinskränkt asylrätt. De bedriver ”kampen för asylrätt, mot volymmål och för rätten till familjeåterförening”.

Flera av Facebook-gruppens medlemmar berättar om anledningen till att de en gång anslöt sig till Centerpartiet. En del av dem skriver att det handlade om kampen för ett öppet samhälle med ett generöst flyktingmottagande, rapporterar Expressen.

Efter riksdagsvalet 2018 stödde Centerpartiet den tidigare socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen i vad som kallas januariöverenskommelsen. Denna överenskommelse innebar att de tidigare regeringspartierna kunde bilda en ny regering.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin vill dock att Sverige ska vara berett att ta emot 80 miljoner rasfrämlingar till Sverige, då det är det antal människor som beräknas vara ”på flykt” i världen. Lövin vill vägra alla former av maxgräns för rasfrämlingsmottagande och kräver av sitt samregeringsparti Socialdemokraterna att de inte ska gå med på en mer restriktiv invandringspolitik.

Det är den politiken Centerpartiet har banat väg för i och med januariöverenskommelsen.


  • Publicerad:
    2020-07-01 11:30