SVERIGE. Finansinspektionen har fått in en ansökan om att Sverige ska få sin första islamiska bank, en bank där ränta inte får förekomma.

Bashir Aman vill ha ett räntefritt alternativ i Sverige och har nu skickat in en ansökan om att få starta en islamiskt bank i Sverige. I sin bankansökan skriver Aman att ränta inte får förekomma då det enligt Koranen är förbjudet att tjäna pengar på pengar. Men det är inte förbjudet för en bank att göra vinst.

— Affärsidén bygger inte på ränta som de flesta banker gör. Utan bygger på affärer kan man säga, man handlar med varandra. Och då är tanken att både kunden och banker vinner på det, säger Bashir Aman.

Ansökan ska nu behandlas av Finansinspektionen som ska undersöka huruvida ansökan uppfyller de svenska bankregler som finns idag.

— Det finns många olika sätt att liksom rigga sin organisation så att den uppfyller de krav som ställs. Så det är inte alls omöjligt att vi kan få en sådan bank här i framtiden, säger Finansinspektionens avdelningschef Martina Jäderlund.

Ett krav som bland annat ställs på de som vill starta bank är finansieringen. Den obligatoriska grundplåten är fem miljoner euro, alltså omkring 47 miljoner kronor. Bashir Aman menar att han ska ha fått löften på 250 miljoner kronor från framför allt utländska investerare.

— Från muslimska banker i muslimska länder, Malaysia, Qatar, Saudiarabien, Förenade Ararbemiraten och Kuwait. Och även flera rika muslimska privatpersoner som tycker att det här är väldigt intressant att stödja och investera i, säger Aman.

Källa:
Vill starta islamisk bank i Sverige


  • Publicerad:
    2015-04-27 08:30