PALESTINAKONFLIKTEN Hamas dementerar de anklagelser som det officiella Israel riktar mot organisationen rörande ett planerat attentat i Stockholm.

Den israeliska underrättelsetjänsten Mossad och säkerhetstjänsten Shin Bet säger sig ha avvärjt ett angrepp mot Israels ambassad i Sverige som Hamas enligt dem ska ha planerat. I ett pressmeddelande från Israels premiärministers kansli sätts denna förmenta attack in i ett påstått större sammanhang:

En fördjupad bild av Hamas terroraktivitet har uppdagats, inklusive detaljer om åtgärdsområden, mål för attacker och dem som är involverade i genomförandet.

Netanyahu om en judisk stat på tårna

På X beskriver Israels premiärminister Benjamin Netanyahu (på hebreiska) hur hans land tillsammans med en handfull andra vänligt sinnade stater skärskådat Hamas verksamhet och därvid lyckats röja såväl planerade mål för terrorattentat, som därmed förknippade presumtiva gärningsmän. Ett av dessa mål uppges ha varit Israels ambassad i Stockholm.

I december häktade och grep dansk polis grep sju individer misstänkta för planerat terrordåd på dansk mark. På fredagen rapporterade så en rad tidningar om uppgifter, vilka uppges belägga dessa gripnas samröre med organisationen Hamas – kopplingar som danska säkerhetspolisen PET gjort gällande sedan männens gripande. Svenska säkerhetspolisen Säpo avböjer i nuläget att kommentera dessa uppgifter.

Dementi från Hamas, oenighet bland svenska ”sakkunniga”

Hamas talesperson i Libanon Walid Kilany dementerar i NRK kategoriskt dessa och samtliga andra uppgifter om någon som helst operativ verksamhet bedriven av Hamas utanför Palestina.

— Detta är lögn. Hamas har aldrig genomfört operationer utanför Palestina.

Han riktar vidare anklagelser mot Israel om ambitioner att med sina lögner försöka försätta européerna i ett tillstånd av rädsla.

Statsvetaren och Mellanösternexperten Anders Persson finner det däremot föga sannolikt att Israel skulle ha något intresse av att ljuga för ”nära allierade” Sverige.

— Jag betraktar de här uppgifterna som trovärdiga och sannolika. Även om det visar sig vara korrekta uppgifter så tror jag inte att Hamas skulle ta på sig något innan de genomför ett terrordåd, säger han till TT.

Aron Lund, Mellanösternanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, är av en annan uppfattning:

– Jag skulle höja på ögonbrynen om Hamas har gjort en sådan här sak, säger han till samma nyhetsbyrå och tillfogar:

– Jag tror att det är klokast att invänta och höra vad svenska myndigheter har att säga om det.