SYRIEN. Israeliska soldater utför regelbundet och helt öppet räddningsinsatser för skadade jihadister med kopplingar till bland annat al-Qaida.

Israeliska kommandosoldater räddar livet på en islamistisk rebell som skadats i Syrien.

Israeliska kommandosoldater räddar livet på en islamistisk rebell som skadats i Syrien.

USA och Israel har länge anklagats för att i hemlighet stötta samma islamistiska grupper man påstår sig bekämpa. Nu tycks Israel göra det helt öppet, då man dagligen utför farliga räddningsinsatser och hämtar skadade islamister från gränsen till Syrien. Vissa av dessa ska enligt artikeln tillhöra Jabhat al-Nusra, som är en rebellgrupp närstående al-Qaida.

Det är den brittiska tidningen Daily Mail som i ett reportage har fått följa israeliska militärer som på order riskerar liv och lem för att hämta skadade jihadister från Syrien för vård på israeliska sjukhus. Man påstår sig ha räddat livet på, och vårdat upp till 2 000 människor från Syrien under en treårsperiod, varav endast 20 procent har varit civila.

Israel hävdar officiellt att dessa insatser sker av strikt humanitära skäl, medan bland annat en källa inom israeliska armén påpekar att det också är en slags “försäkringspolicy”. Till viss del verkar det funka.

— Jag kommer inte strida mot Israel i framtiden. Israel tar bättre hand om skadade än araber. Araber är hundar, säger en skadad person som kallar sig Ahmed.

Analytiker anser också att den judiska staten har allierat sig med sunnimuslimer som krigar mot regimen i Syrien i syfte att skada Hizbollah och Iran som samarbetar med Syrien.

Exakt hur Israel får reda på var och när de kan hämta de skadade och hur dessa tar sig till den israeliska gränsen framgår inte av artikeln.

Källa:
Saving their sworn enemy: Heartstopping fotage shows Israeli commandos rescuing wounded men from Syrian warzone


  • Publicerad:
    2015-12-16 07:00