JUDISK RASISM. En ny undersökning visar att hälften av judarna i Israel vill utvisa alla araber ur landet. Hela 79 procent är också positiva till raslig diskriminering som ger judar förmåner i Israel jämfört med andra folkgrupper.

Det är en undersökning från amerikanska Pew som visar att nästan hälften av de tillfrågade judarna vill att Israel ska utvisa alla araber ur landet. Den exakta siffran var 48 procent och frågan gäller alltså inte bara palestinierna på Västbanken utan även de araber som är israeliska medborgare.

Vidare anser 79 procent av de tillfrågade att judar på grund av sin rastillhörighet ska få särskilda förmåner i Israel jämfört med andra folkgrupper, vilket kan höra ihop med att 61 procent i undersökningen också uppger att de tror att gud har gett Israel till det judiska folket. Bland olika ortodoxa grupper i Israel var stödet för icke-specificerade rasliga förmåner för judar hela 96-97 procent. Trots att judarna alltså inte är några anhängare av ”alla människors lika värde” så anser de att Israel är en demokratisk stat, vilket de religiösa minoriteterna i landet som också tillfrågats i undersökningen inte håller med om.

Undersökningen visar också att alltfler judar anser att de illegala judiska bosättningarna på Västbanken är bra för Israels säkerhet. 42 procent anser att bosättningarna är bra för landets säkerhet, 30 procent tror att de är dåliga och 25 procent menar att bosättningarna inte gör någon skillnad för säkerheten i Israel.

När det gäller tvåstatslösningen tror 43 procent av judarna att Israel och Palestina kan samexistera i fred, men de som tror att det är omöjligt är 45 procent och alltså fler.

Avslutningsvis visar undersökningen att tre fjärdedelar av judarna känner stor samhörighet med sina judiska rasfränder i USA, men över hälften av judarna anser fräckt nog att USA inte i tillräcklig utsträckning kämpar för Israels intressen i Mellanöstern. Hela 77 procent av de arabiska medborgarna i Israel anser istället att USA ger för mycket stöd till Israel.

Källa:
Nearly half of Jewish Israelis want to expel Arabs, survey shows


  • Publicerad:
    2016-03-08 13:50