UTRIKES. Israels och Förenade Arabemiratens utrikesministrar ska träffas i det ockuperade Tyskland för ytterligare förhandlingar.

Heiko Maas.

Idag skall Israels och Förenade Arabemiratens (FAE) utrikesministrar – Gabi Ashkenazi och Abdullah bin Zayed al-Nahayan – träffas i Tyskland för att diskutera ytterligare steg i normaliseringen av relationerna mellan länderna, rapporterar TT.

Tysklands prosemitiska utrikesminister, katoliken Heiko Maas, skriver ett uttalande om denna ”ära” att Israel har valt Berlin som plats för det historiska mötet.

Det är en stor ära att de israeliska och emiratiska utrikesministrarna har valt Berlin som plats för deras första historiska möte.

Vi gör allting vi kan för att vara en god värd för dialogen mellan mellan de två länderna i fråga om hur de ska forma sina framtida bilaterala relationer.

Gabi Ashkenazi och Abdullah bin Zayed al-Nahayan avser att bygga vidare på och följa upp den överenskommelse som undertecknades i Vita huset i Washington i september, de så kallade Abrahamfördragen.

Uppgörelsen är en del av den så kallade fredsplan som USA:s chefsrådgivare Jared Kushner och landets president Donald Trump lanserat för Mellanöstern, och som även Bahrain har undertecknat.

Samtidigt som Israel och FAE ska ta ”ytterligare steg” i relationerna staterna emellan, arbetar den israeliska lobbyn för att hindra USA att i framtiden kunna erbjuda Israels nya vänstater avancerade vapen.

Amerikanska kongressen har att ta ställning till ett blocköverskridande judiskt krav och lagförslag att USA ska ge Israel veto beträffande vilka vapen USA ska få sälja till länder som Israel betraktar som fiender och vänner.


  • Publicerad:
    2020-10-06 10:30