ISRAEL. I samband med de omfattande oroligheterna i Gaza under fredagen dödade israeliska soldater 16 palestinier. Nu hyllas de av Benjamin Netanyahu som menar att de ”skyddat landets gränser”.

Israels president Benjamin Netanyahu.

Under fredagen protesterade över 10 000 palestinier vid Gazaremsan mot Israels annektering av stora mängder mark ägd av palestinier. Protesterna urartade i våldsamheter och över 1 400 palestinier skadades när de anfölls av israelisk militär. Även 16 palestinier dödades i sammandrabbningarna, och detta hyllas nu av Israels president Benjamin Netanyahu.

”Bra jobbat, våra soldater. Israel agerar kraftfullt och med beslutsamhet att skydda sin suveränitet och medborgarnas säkerhet”, skriver presidenten för den judiska staten i ett pressmeddelande.

Israels militär skyller sammandrabbningarna på Hamas, som man menar var drivande i att få unga palestinier att börja kasta sten mot soldaterna. Man menar även att anledningen till att man började skjuta var att palestinierna kom för nära gränsstängslet.

Detta är långt ifrån första gången Israels militär rättfärdigar moraliskt tveksamma handlingar. Tidigare har man bland annat rättfärdigat mord på handikappade palestinier och fängslande av minderåriga palestinier.

Källa:
Netanyahu hyllar soldater som dödat 16 palestinier


  • Publicerad:
    2018-04-01 10:40