JUDAISM. Vid årets final av Eurovision Song Contest som hålls i Tel Aviv kommer inte Israels bidrag att tävla. Orsaken är att flera bandmedlemmar är ortodoxa judar och vägrar att delta i genrepet på den judiska sabbaten.

The Shalva Band. Foto: skärmdump Facebook.

Finalen av musiktävlingen Eurovision Song Contest (ESC) kommer i år att genomföras i Tel Aviv i Israel, eftersom förra årets final vanns av den överviktiga judinnan Netta Barzilai med sin absurda låt Toy.

Det bidrag som vann äran att representera Israel i årets tävling var The Shalva Band, åttamannabandet där samtliga har någon form av funktionsnedsättning – sångarna är blinda och trummisen har Downs syndrom.

Men Eurovision-drömmarna fick ett snöpligt slut. I bandet finns ortodoxa judar och när det blev uppenbart för dem att de skulle tvingas avbryta sabbaten för att delta i det obligatoriska genrepet på fredagen valde de att dra sig ur tävlingen.

Många israeler har vädjat till tävlingsledningen för att ändra reglerna eller hitta någon annan form av lösning. 11 000 namnunderskrifter har kommit in, men tävlingsledningen har vägrat att göra något undantag för ortodoxa judar.

Resultatet har blivit att Israel står utan bidrag i tävlingen på hemmaplan, men att gruppen The Shalva Band som kompensation kommer att få uppträda i musiktävlingens mellanakt.

Källa:
Popular Israeli band drops out of Eurovision rather than perform on Shabbat


  • Publicerad:
    2019-02-14 14:10