NORDEN. Islands parlament har lagt fram ett förslag om att förbjuda religiös omskärelse. Detta har lett till högljutt gnäll från landets judiska befolkning.

Judiska omskärelseverktyg. Foto: cjn212 (CC BY-SA 2.0)

Ett förslag lades nyligen i Islands parlament om att förbjuda religiös omskärelse. Detta har fått landets cirka 250 judar samt judiska församlingar runt om i Norden att gnälla högljutt. Lagförslaget har lagts fram av medlemmar från fyra olika partier och enligt förslaget skulle folk som bryter mot lagen kunna dömas till upp till sex års fängelse.

I ett gemensamt brev skriver judiska företrädare från hela Norden att man varnar Island för att bli det första landet i världen att förbjuda religiös omskärelse. Man vill istället att landet följer Norges exempel och ger omskärelsen juridiskt skydd. Bland annat detta skriver de judiska företrädarna i brevet:

Mer än en förtryckande regim har försökt kväva vårt folk och utrota judendomen genom att förbjuda våra religiösa riter. Förslaget kommer garantera att ingen judisk församling kommer upprättas i landet. Det här brevet kan tolkas som att vi lägger oss i Islands lokala angelägenheter. Men det bryr vi oss inte om, för landet är på väg att attackera judendomen på ett sätt som angår världens alla judar.

Även EU:s katolska församlingar fördömer lagförslaget och menar att ”alla angrepp mot religionsfriheten måste ses som oacceptabla”. Reinhard Marx, högsta ledare för katolska kyrkan i Tyskland, säger att ”kriminalisering av omskärelse är ett allvarligt ingrepp som är mycket oroande”.

Silja Dögg Gunnarsdóttir, riksdagsledamot för Framstegspartiet och en av de som lagt fram lagförslaget, borstar dock av sig kritiken och menar att det handlar om att skydda barnen.

Källa:
‘Attack on Judaism’: Scandinavian Jewish leaders protest Iceland’s proposed circumcision ban


  • Publicerad:
    2018-02-16 18:40