UTRIKES. Israels riksåklagare har bestämt sig för att åtala premiärminister Benjamin Netanyahu för mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman, åtalspunkter som kan leda till fleråriga fängelsestraff.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tillsammans med riksåklagaren Avichai Mandelblit. Foto: Abir Sultan.

Israels riksåklagare Avichai Mandelblit meddelade på torsdagen att han kommer att åtala premiärminister Benjamin Netanyahu för mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Om premiärministern fälls riskerar han ett flerårigt fängelsestraff.

Förutom rättsliga följder riskerar åtalet att skapa en politisk jordbävning som allvarligt kan skada Netanyahus chanser att bli omvald i parlamentsvalet den 9 april.

Åtalet mot Netanyahu gäller tre punkter. Enligt den allvarligaste av dessa anklagas premiärministern för att ha gett fördelar värda miljarder till Israels största telekomkoncern i utbyte mot positiv rapportering på företagets nyhetssajt. De två andra åtalspunkterna handlar om bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

I en officiell skrivelse riktar riksåklagare Mandelblit ovanligt hårda ord mot premiärministern:

Du har skadat bilden av samhällets service och allmänhetens tro på denna. Du agerade med motstridiga intressen, du missbrukade din ställning och gjorde andra överväganden som rör dina personliga och din familjs intressen. Du korrumperade statstjänstemän som är underställda dig.

Benjamin Netanyahu gick till rasande motangrepp i ett direktsänt tv-tal på torsdagskvällen, där han anklagade polis och åklagare för att gå vänsterns ärenden och kallade åtalet för en konspiration för att få bort honom som premiärminister.

— Anklagelserna är absurda. Det här korthuset kommer att rasa, sade premiärministern.

I talet tackade han också sina ”vänner” Putin och Trump, och sa att Israels situation nu är bättre än någonsin.

Politiska bedömare i Israel tror emellertid att åtalet mot Netanyahu kan komma att skrämma bort ”mjukare” högerväljare och få dessa att byta parti, vilket i så fall skulle kunna leda till ett regeringsskifte.

Källa:
Netanyahu kommer att åtalas


  • Publicerad:
    2019-03-02 23:45