JUDISK MAKT. Labours partiledare stänger av den förre partiledaren Jeremy Corbyn från partiet. Han anklagas för att inte tillräckligt mycket ta avstånd från den ”antisemitism” som, enligt en rapport, florerat i partiet under hans ledning.

Jeremy Corbyn stängs av från det brittiska Labour-partiet. Foto: Pixabay.com.

Nordfront har tidigare skrivit om de anklagelser om antisemitism som riktats mot Israelkritikern och förre partiledaren för Labour Jeremy Corbyn.

Bland annat har Storbritanniens främste judiske religiöse auktoritet, tillika ö-nationens högste rabbin, Ephraim Mirvis anklagat Cobyn för att vara ”regeringsoduglig”.

Han har även vid ett flertal tillfällen ”utfärdat varningar” för Corbyn och härvid hänvisat till att denne inte varit nog nitisk i sina försök att utrota så kallad antisemitism från sitt parti.

Dylika uttryck för impopularitet har ofta setts i ljuset av det faktum att Corbyn tidigare i sitt liv har uttalat sig positivt om såväl Hamas som Hizbollah – något han senare tvingats ta tillbaka.

Han har även fördömt de sionistiska och imperialistiska krigen i Irak, Afghanistan, Libyen och Syrien.

Vidare har han uttryckt stöd för BDS-rörelsen, som med fredliga medel uppmanar till bojkott av israeliska företag.

Den förre ledaren för judiska maktorganisationen Brittiska judars fullmäktiges råd (Board of Deputies of British Jews – BoD), Lionel Kopelowitz, har i sitt fördömande av Cobyn gått längre än någon annan, och till och med öppet förespråkat den förre labourledarens likvidering.

En otillräcklig ”pudling”

Dagens beslut om avstängning från Labour har tagits av nuvarande partiledaren Keir Starmer och det kommer efter Corbyns kommentarer om den kritiska rapport om ”antisemitism” i labourpartiet under hans tid som partiledare, som presenterades idag.

I rapporten, författad av den brittiska motsvarigheten till svenska Diskrimineringsombudsmannen, EHCR, hävdas att det under Corbyns ledning av Labour förekom ”diskriminering och olagliga trakasserier grundade i antisemitism, utan att partiledningen gjorde tillräckligt mycket för att stoppa det”.

Corbyn har härvid kommenterat:

Ett fall av antisemitism är ett för mycket…Jag delar inte alla slutsatser i rapporten. Problemet med antisemitism i Labourpartiet har överdrivits av politiska skäl, politiska motståndare och medier.

Labourpartiet förklarar i ett skriftligt uttalande att man stänger av den förre partiledaren från partiet efter hans uttalande idag och därför att han – trots uppmaningar därom – vägrat ta tillbaka det.

Det är alltså Corbyns efterträdare som partiledare för Labour, Keir Starmer, som tagit beslutet om Corbyns avstängning. Starmers egen kommentar om EHCR:s utredning har i brittiska medier – till skillnad från Corbyns – beskrivits som ”ett föredöme”:

Jag accepterar alla slutsatser i rapporten. Samtliga rekommendationer om åtgärder mot antisemitism, som EHCR föreslår, kommer att genomföras.

Jeremy Corbyn har deklarerat att han kommer att ta strid mot avstängningen.


  • Publicerad:
    2020-10-29 22:00