USA. Donald Trumps kamp mot valfusket i årets presidentval ser inte ut att hjälpa honom. I natt valde elektorerna Joe Biden till USA:s president.

Under natten mot tisdagen, svensk tid, lade elektorerna sina röster och Demokraternas kandidat Joe Biden fick det antal som krävs för att utses till ny president.

Officiellt blir Joe Biden president 6 januari, då kongressen ska godkänna elektoratets röster.

Ett par timmar efter att en majoritet av elektorerna lagt sin röst på Joe Biden höll den blivande presidenten sitt segertal, under vilket han sade att förloraren i årets var, Donald Trump, vägrat respektera folkets vilja.

Samtidigt fortsätter förloraren Trump sin kamp mot det utbredda och systematiska valfusk som förekommit i årets val, men Högsta domstolen avslog för några dagar sedan Texas stämning mot fyra amerikanska delstater där man anser sig ha bevis för att valfusk förekommit – och som 18 andra stater stödde Texas stämning av.

Även om delstaten Texas ledning skulle ha rätt i att det har bedrivits valfusk i andra delstater, saknar Texas jurisdiktion i de delstaterna, och har alltså inte rätt att lägga sig i hur de har hanterat sina val.

Trots dessa juridiska bakslag för den sittande presidenten, meddelar Trump att ”kampen mot det omfattande valfusket i årets val ska fortsätta”.

Förutom Trump har den mest vokala kritikern av årets val i USA har varit den – i förhållande till Trumps eget juridiska team – åtminstone tekniskt sett oberoende juristen Sidney Powell.

Trey Trainor, chefen för den federala valkommissionen i USA skrev i november på Twitter att om Sidney Powell säger sig ha bevis för omfattande valfusk, tror han henne.

I en intervju genomförd häromdagen berättar Sidney Powell relativt ingående om flera av de systematiska valfuskoperationer som antidemokratiska krafter i USA använt sig av för att fuska fram en valseger för Joe Biden.

Joe Biden prisade dock i sitt för honom numera karaktäristiskt harklande och sluddrande tal USA:s fungerande demokrati:

— Det här är vad demokrati handlar om.

Biden berömde det amerikanska folket som röstat i större omfattning än vanligt, och lade en relativt stor del av sitt 13 minuter långa segertal på att tala om hur rättvist, välövervakat och fritt valet var.

— I Amerika tar politiker inte makten, folket ger politiker makten…Nu är det dags att vända blad. Att få denna pandemi under kontroll för att få nationen vaccinerade mot detta virus… och sedan bygga något bättre av vår ekonomi än den någonsin var.

Med frasen Build Back Better tryckte Biden på den ekonomiska plan som under samma slogan lanseras för stora delar av västvärlden – i synnerhet av Boris Johnson i Storbritannien och av Kanadas Justin Trudeau – och som av Sveriges statsminister Stefan Löfven här i Sverige benämns ”bygga något bättre”.

Demokratin verkar tala samma språk överallt.


  • Publicerad:
    2020-12-15 11:44