SIONISM. Den judiska israelisk-amerikanska skådespelaren och filmproducenten Natalie Portman är kritisk mot den nuvarande israeliska regeringens terrorpolitik. Därför tar hon inte emot ett nyligen tilldelat israeliskt pris. Detta får judiska organisationer att se rött och misstänka att hon har indoktrinerats av antisemitiska organisationer som vill Israel ”illa”.

Natalie Portman. Foto: siebi (CC BY SA 3.0)

I torsdags meddelade den judiska skådespelerskan och filmproducenten med dubbla medborgarskap Natalie Portman, som slog igenom som pedofilobjekt i filmen Leon, att hon inte tar emot det israeliska Genesis-priset.

— Jag vill inte att det ska framstå som att jag stöttar [Israels premiärminister] Benjamin Netanyahu, som skulle hålla ett tal vid ceremonin, och de övergrepp han är ansvarig för, säger hon enligt kommunisttidningen ETC.

Portman har inte tydligt uttryckt vilka delar av Netanyahus politik hon motsätter sig, men det kan handla om den senaste månadens mordattacker och annat övervåld på palestinska demonstranter som israelisk militär med Netanyahus välsignelse har genomfört. Attackerna har kostat upp emot 20 palestinier livet och hundratals andra har skadats i Israels terrorattacker.

Portmans besked har orsakat en häftig debatt i Israel, skriver Christopher Holmbäck i ETC. Regeringsföreträdare har inte varit nådiga.

— Natalie Portman spelar de värsta hatarna och de värsta antisemiterna i Mellanöstern i händerna, sade energiminister (!) Yval Steinitz i en intervju i söndags.

Flera andra ministrar och högerpolitiker är inne på samma linje, att Portman har fallit offer för de som ”hatar Israel”, så som BDS-rörelsen för bojkott, divestering (vilket innebär att överge investeringar) och sanktioner — som vill använda de metoderna för att bryta Israels folkrättsvidriga ockupation av Palestina.

Att Portman förtydligat att hon inte stödjer BDS-rörelsen verkar judarna inte bry sig om. All kritik mot Israels politik är numera att betrakta som antisemitism, har den judiska statens justitieminister Ayelet Shaked sagt vid tidigare tillfällen.

Flera små fredsgrupper säger sig dock stödja Portmans beslut och tar fasta på att Portman förtydligat att bojkotten inte gäller Israel utan Netanyahu. De menar att Portman därmed visar hur man kan ”älska Israel” och samtidigt kritisera landets regering.

Den judiska författaren och journalisten Gideon Levy skriver i Haaretz att det kräver mod att gå emot etablissemanget i Hollywood.

”Förutom ett samvete krävs en hel del mod för att ta ett sånt steg, särskilt i ljuset av det judiska, sionistiska och skoningslösa Hollywood, som varken kommer att förlåta eller glömma detta” skriver Levy.

Källa:
Hollywoodstjärnan nobbar israeliskt pris


  • Publicerad:
    2018-04-24 18:40